BiH
0

SDP BiH: Svaka represija protiv majki doprinosi novim tenzijama

Klix.ba
Socijaldemokratska partija BiH osudila je današnje ponašanje pripadnika MUP-a RS-a koji su, u pokušaju sprječavanja ožalošćenih majki Srebrenice da uđu na mjesto mučenja i ubijanja njihove djece u Kravici, fizički povrijedili neke od njih.

“Mi u SDP-u smatramo kako sprečavanje majki da odaju počast svojim najbližim, koji su mučki ubijeni prije 18 godina, nikome ne služi na čast i ne može sakriti istinu. Svaka represija protiv majki koje godinama čekaju da dostojanstveno pokopaju svoje najbliže, te da odgovorni za te zločine konačno budu izvedeni pred lice pravde, samo dodatno doprinose novim tenzijama i sukobima”, kaže se u saopćenju SDP BiH.

Iz ove stranke pozivali su nadležne institucije RS-a da osude ovaj čin i kazne one pripadnike MUP-a RS-a koji su danas “prekoračili svoja ovlaštenja”.

“Danas više nego ikada svi moramo biti spremni suočiti se sa istinom, pozvati nadležne da procesuiraju odgovorne za zločine koje su činili, bez obzira kako se zločinci zovu i u čije su ime to činili. Samo tada možemo očekivati pomirenje na ovim prostorima i konačno okretanje budućnosti”, zaključuje se u saopćenju