BiH
11

SDP BiH: Sudbinu građana ne mogu krojiti oni koji ne žive u Srebrenici

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Druženjem sa kandidatima u Zvorniku i predstavljanjem kandidata u Srebrenici, nastavljene su predizborne aktivnosti Socijaldemokratske partije BiH.

Na skupu u Srebrenici, okupljenim članovima i simpatizerima, jasno je naznačeno da SDP BiH u ovom gradu podržava nezavisnog kandidata za načelnika Ćamila Durakovića, koji je u proteklom periodu, zajedno sa odbornicima SDP-a, uradio mnogo na poboljšanju kvaliteta života u ovoj općini.

"Sada nam predstoji najteži period održavanja jedinstva u ovom gradu, koje je mukotrpno građeno godinama. Apelujem na sve da ne nasjedaju na eventualne provokacije. U ovom gradu je suživot uvijek bio garancija napretka, a tako će ostati i nakon ovih izbora. Nudimo kandidate za odbornike, koji će zajedno sa Ćamilom Durakovićem, učiniti Srebrenicu još boljom", rekao je Hakija Meholjić, predsjednik Opštinske organizacije SDP BiH Srebrenica.

Munib Halimović, kandidat SDP BiH za odbornika u Skupštini Srebrenica, smatra da je vrijeme da ovaj grad prestane biti moneta za političko potkusurivanje Sarajeva i Banja Luke.

"Ljudi koji žive van Srebrenice ne mogu voditi sudbinu ovog grada, jer u ovom gradu ne prespavaju nijednu noć. Oni nam ne mogu krojiti živote i tome se mora stati ukraj", dodao je Halimović.

Politički direktor SDP BiH Damir Mašić smatra da je organizacija SDP-a u Srebrenici jedna od boljih organizacija.

"Upravo vi činite vezivno tkivo ovog grada, kojeg pokušavaju prisvajati i dijeliti. Žele vas podijeliti jer ste uspjeli biti iznad svih tenzija i problema koje vam žele nametnuti. Zato Srebrenica sa svojim načelnikom i jeste primjer suživota i tolerancije", naveo je Mašić.

Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP BiH, u svom govoru je demantirao mnogobrojne glasine o tome kako se u BiH spremaju novi sukobi.

"Novog rata neće biti, bez obzira što to neki, možda, i priželjkuju. Zato i narod drže pod konstatnim strahom, kako bi neometano mogli podijeliti i pokrasti sve ono što do sada nisu mogli", kaže Magazinović.

Generalni sekretar SDP BiH Irfan Čengić je rekao da lideri vladajuće koalicije plaše narod, dok sjede u kafanama i dijele novac dobijen od strane Međunarodnog monetarnog fonda.

"Dok oni neometano troše novac, koje će generacije naših građana vraćati, u međuvremenu dižu nacionalne tenzije, kako bi mogli rasprodati i ono malo državne imovine, koju nisu uspjeli prodati u bescjenje nakon rata. Takav je njihov način rada, strahom i podjelama do punjenja svojih džepova", naglasio je Čengić.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH, smatra da referenudumu o Danu RS ne treba davati značaj, jer nema pravno dejstvo, te da se treba okrenuti životnim problemima.

"Narodu strah više nije potreban, nego posao, sigurne penzije i socijalna pomoć. Kome treba referendum? Nikome neće biti bolje ako se održi referendum. Trebaju li svi lideri pričati o tome? Niko ne priča o životu i problemima. Referendumu svi pridaju značaj, iako nema pravno dejstvo i svi znamo da od referenduma nema ništa", zaključio je Nikšić.