Održana 81. sjednica Predsjedništva
0

SDP BiH: Propao SDA-ov pokušaj izazivanja nemira

Klix.ba
Danas je u Sarajevu održana 81. sjednica Predsjedništva SDP BiH na kojoj je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH sa posebnim aspektom na Federaciju BiH. Predsjedništvo SDP-a najoštrije osuđuje SDA-ov pokušaj manipulacije bivših vojnika Oružanih snaga BiH i izazivanja haosa i anarhije u glavnom gradu BiH.

“Jučerašnji pokušaj izazivanja sukoba između policije i vojnika koji su mirno demonstrirali boreći se za svoja prava, pokazao je svu bezobzirnost SDA čiji je predsjednik Sulejman Tihić još u proljeće prošle godine najavio “krv do koljena” i izazivanje nereda ukoliko njegova stranka bude izbačena iz vlasti. Nakon što su brutalno zloupotrijebili čak i umrlog čovjeka, kako bi Živku Budimiru olakšali opstrukcije u vezi sa imenovanjem sudija Ustavnog suda FBiH, tihićevci su krenuli u nastavak osmomjesečne blokade FBiH”, navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

Ova zemlja, navode dalje iz ove stranke, “ne smije biti talac Tihićevih poziva na beskrupulozne obračune radi ostanka u foteljama i njegovih osmomjesečnih silovanja demokratskih načela”.

SDP BiH pozvao je vojnike da “ne dozvole da SDA njima manipulira zbog ostvarenja vlastitih privilegija i da uz dogovor sa premijerom Nikšićem i čelnicima nove parlamentarne većine riješe sva otvorena pitanja”.

"Napuštanje sjednice parlamenta od strane zastupnika SDA samo je još jedan dokaz da su Tihić i SDA politički pokrovitelj pokušaja izazivanja nereda. Ovim potezom SDA-ovci su jasno kazali da im nije stalo do rješavanja problema vojnika OSBiH već da su im važni samo kako bi ih pokušali izmanipulirati za svoje dnevnopolitičke interese. Od SDA ništa drugo nismo mogli ni očekivati s obzirom na to da je upravo ta stranka svojom višegodišnjom vladavinom glavni krivac za agoniju ovih ljudi i svih socijalnih kategorija“, stoji u saopćenju SDP-a BiH.

Jučerašnjim odgovornim ponašanjem vojnika, policije i preostalih poslanika Parlamenta Federacije BiH spašena je, tvrde iz ove stranke, egzistencija i 1.000 vojnika i 500.000 građana koji po bilo kojem osnovu primaju platu ili naknade iz budžeta Federacije BiH.

“Također, Predsjedništvo SDP-a se zahvaljuje vojnicima i svim onima koji su se javili i dali podršku odgovornom ponašanju naših zastupnika koji su svojim odlukama ostavili prostor za rješavanje statusa bivših pripadnika Oružanih snaga BiH, ali i održali fiskalnu stabilnost i aranžman sa MMF-om od kojeg zavise sudbine stotina hiljada građana. Pozivamo ih da odustanu od najavljenih kontrademonstracija kao odgovor na ono što se jučer dešavalo”, sotji u saopćenju SDP-a BiH.