BiH
92

SDP BiH predstavio javnu politiku "Radno iskustvo svima"

Klix.ba
U prostorijama Socijaldemokratske partije BiH održana je konferencija u povodu prezentacije javne politiku pod nazivom "Radno iskustvo svima".

Pristunim su se obratili Irfan Čengić, generalni sekretar SDP BiH, Lana Prlić, potpredsjednica SDP BiH i Damir Filipović, predsjednik Foruma mladih SDP BiH, koji su predstavili nastojanja SDP BiH i Foruma mladih, da kroz ovu javnu politiku, poboljšaju sticanje prvog radnog iskustva za mlade ljude u našoj zemlji.

"Želimo omogućiti radno iskustvo svim mladim osobama, jer je to uslov za sticanje radnog odnosa u privatnom i javnom sektoru. Nažalost, danas samo privilegovani imaju pravo sticanja radnog iskustva kroz volontiranje. Izmjenama Zakona o volontiranju u oba entiteta želimo da, u roku od šest mjeseci, omogućimo svim mladim ljudima da imaju mogućnost volontiranja u svojoj lokalnoj zajednici. Tako će mladi ljudi lakše steći radno iskustvo, lokalne zajednice će dobiti mlad i školovan kadar, dok će građani dobiti efikasniju lokalnu samoupravu", rekao je Čengić.

Cilj ove javne politike je da se mladima omogući lakše sticanje radnog iskustva, a samim tim i lakše polaganje stručnih ispita, zatim da se stvori transparetniji način izbora volontera, te da se, na ovaj način, dođe do efikasnije lokalne samouprave.

"Kao mlada osoba potpuno razumijem probleme mladih ljudi, a pronalaženje posla je najveći problem za mlade u BiH. Veliki broj mladih ljudi, nakon završetka školovanja, ne može naći zaposlenje, jer nemaju radno iskustvo i nisu imali mogućnost polaganja stručnih ispita. Ovom javnom politikom to nastojimo promijeniti i SDP će svim mladim ljudima, diljem BiH, pokušati pružiti šansu da lakše dođu do prvog radnog iskustva", dodala je Prlić.

Ovom javnom politikom sagledana je trenutna situacija po pitanju volontiranja u našoj državi, a ona je, u cijeloj BiH, jako nepovoljna za mlade ljude. Zato će SDP BiH u parlamente oba entiteta uputiti izmjene i dopune Zakona o volontiranju, kojima će pokušati otkloniti nedostatke sadašnjeg Zakona.

"Želim naglasiti da Forum mladih SDP BiH želi obezbijediti jednaka prava za sve mlade u BiH, što je jedan od osnova socijaldemokratije. Zato ćemo od 3. do 5. decembra u 40 gradova širom BiH na 120 info stolova raditi na promociji ove javne politike i mladi će se lako moći informirati o našoj inicijativi", zaključio je Filipović.