BiH
0

SDP BiH poziva Lajčaka da napore usmjeri ka drugim reformama u BiH

FENA
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine pozdravlja napore visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka koji su usmjereni ka procesu reforme policije i poziva ga da svoje aktivnosti usmjeri i ka drugim reformama te ih vrati u institucije sistema.

"Nacrt protokola o ispunjavanju uvjeta za reformu policije koji je visoki predstavnik ponudio da bi se parafirao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju može poslužiti kao jedan od validnih elemenata za daljnje razgovore i provedbu reforme policije u duhu tri poznata prinicipa definirana od EU-a“.

To je kazao predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija danas u Sarajevu na vanrednoj pres-konferenciji sazvanoj nakon što je predsjedništvo ove stranke sinoć održalo vanrednu sjednicu te danas o zaključcima rukovodstva i svojih poslanika u federalnom i državnom parlamentu pismom upoznalo visokog predstavnika.

U pismu Lajčaku SDP-e BiH je iznio, na temelju detaljne analize svoje ekspertne grupe, ukupno 29 sugestija podijeljenih u tri grupe.

U prvoj grupi, kao načelno prihvatljivo, SDP-e je istaknuo "osam dobrih stvari“, koje smatra bitnim pomakom u odnosu na postojeće stanje i stvarima oko kojih ne bi trebalo biti kompromisa. Međutim, to ne smatra i dovoljnim.

"Za nas je dobro da država dobija nadležnost na zakonodavnim i budžetskim pitanjima vezano za policiju. Dobro je da se policijske strukture popunjavaju u skladu s popisom stanovništva iz 1991., što se Srebrenica definira kao poseban odjel policije od interesa za državu, odnosno kao državna struktura; što se dobija jedinstvena obuka, nabavka, formiranje operativnog centra i vode jedinstvene baze podataka, kao i što se smanjuje uplitanje politike u funkcioniranje policije“, kazao je Lagumdžija.

U drugoj grupi je SDP-e naveo ono što smatra neprihvatljivim i potrebnim definirati.

"Mi mislimo da se ovdje mijenja sadržaj trećeg principa EU-a u kojem sada više nema formulacije da 'postojeće političke granice između entiteta, kantona u FBiH ili administrativne regije u RS-u neće imati značaj u formiranju lokalne policijske oblasti'. Toga sada nema i to ne može nestati kao duh prijevoda ili duh drugog jezika. Ovo je duh sporazuma i duh evropskog principa i nadam se da će se ovo razjasniti“, naglasio je Lagumdžija, ukazujući na potrebu razgovora između visokog predstavnika "s onim ljudima koji su za takvo nešto odgovorni“.

U pismu Lajčaku je navedeno i to da u Nacrtu ima previše koordinacije a nedovoljno subordinacije. Neprihvatljivim se smatra i to što se Sarajevo nigdje ne spominje, jer, kako je Lagumdžija kazao, Sarajevo nije samo jedan obični grad, ono je i obični grad, ali i glavni grad ove zemlje. SDP-e sugerira i potrebu da se definira način imenovanja policijskih dužnosnika.

U trećoj grupi su „nejasnoće i nedorečenosti“, pri čemu su u pismu Lajčaku izdvojena pitanja o tome zašto se kroz buduću reformu policije ne dokidaju dva asimetrična sistema u FBiH, jer bi se tako olakšala primjena triju principa, i zašto se ukida uprava policije FBiH, ali se ne ukida uprava policije RS-a.

SDP-e smatra potrebnim precizirati rok potpune implementacije ovog sporazuma. Sugerira da on ne bude kraći od godinu dana.

"Ova zemlja nema vremena čekati na novu policiju pet godina. Mora se definirati vrijeme implementacije u Sporazumu, koje ne smije biti duže od tri godine“, kazao je predsjednik SDP-a BiH.

U pismu Lajčaku ova politička stranka je naglasila da je za nju neprihvatljivo svako opstruiranje reforme policije od vladajućih stranaka, u cjelini, te da eventualno nepotpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju do kraja ove godine bi moralo proizvesti jasne posljedice za ljude koji su svjesno preuzeli odgovornost da vode izvršnu vlast ove zemlje.

Prema Lagumdžijinim riječima, šest vladajućih stranaka u BiH ima više nego dovoljnu dvotrećinsku većinu, čak i više od toga.

"U Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH oni mogu provesti svaku reformu, pa i reformu policije, i sutra donijeti novi evropski ustav, koji su obećali 3. januara ove godine kada su potpisali koalicijski sporazum svojom voljom“, dodao je.

Naglasio je i to da vladajuće stranke u BiH i njihovi lideri imaju odgovornost i moraju je preuzeti kako bi došli do onoga što hoće zajedno da prihvate, ali nemaju pravo da se samo svađaju oko toga i javnost obavještavaju šta sve neće.

Zlatko Lagumdžija je najavio da će SDP-e BiH „u ovom procesu učestvovati do kraja i na kraju se jasno očitivati o zajedničkoj poziciji šestorice lidera, ukoliko je oni postignu“.

"Nije problem reforma policije, nego je problem atmosfera u kojoj se zemlja nalazi i ukupno stanje u vrhovima vladajućih struktura“, kazao je Lagumdžija, izražavajući na kraju uvjerenje da izvršna vlast mora preuzeti obavezu da se reforma policije provede najdalje do početka 2010. godine.