Poziv SDA i Budimiru
3

SDP BiH: Postoji kvalifikovana većina za rekonstrukciju vlasti

SRNA
Predsjedništvo SDP-a BiH pozvalo je danas SDA i predsjednika Federacije BiH (FBiH) Živka Budimira da prestanu sa "nezakonitim i neustavnim pokušajima opstrukcije u procesu rekonstrukcije vlasti", s obzirom da je evidentno da postoji kvalifikovana većina u oba doma parlamenta BiH i FBiH koja želi u demokratskoj, ustavnoj i zakonitoj proceduri završiti rekonstrukciju.

"Apsurdno je da gospodin Budimir, nakon što je sa SDA učestvovao u falsifikovanju navodne ostavke ministra Desnice Radivojevića, prijeti raspuštanjem Parlamenta FBiH, iako Ustavom nije predviđena procedura u kojoj predsjednik FBiH može uraditi tako nešto bez saglasnosti potpredsjednika", ističe se u saopštenju.

Predsjedništvo SDP-a smatra da održavanjem sjednice Predstavičkog doma Parlamenta FBiH 26. juna nije prekršena nijedna ustavna niti zakonska odredba.

"Bez obzira na sve, SDP je poštovao i nastaviće da poštuje odluke svih pravosudnih institucija u zemlji, bez obzira kakve one bile“, navodi se u saopštenju.

Predsjedništvo SDP-a je zaključilo da je proces rekonstrukcije vlasti veoma važan kako bi se što prije nastavilo raditi na važnim pitanjima kao što je izgradnja koridora V-C, otvaranje novih investicija i javnih radova, koji su preduslov za ozbiljniji ekonomski razvoj, stvaranje uslova za investicije u energetskom sektoru, te uređenje zakonske regulative u oblasti radničkih prava.