BiH
0

SDP BiH: Oporezivati skupe automobile umjesto životnih namirnica

NINA
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Zastupnici SDP-a u Zastupničkom domu državnog Parlamenta traže da se pri uvođenju poreza na dodanu vrijednost (PDV) umjesto životnih namirnica, lijekova i udžbenika oporezuju skupi automobili, jahte i oružje.

Naime, oni su te zahtjeve uputili u parlamentarnu proceduru u formi izmjena i dopuna Zakona o PDV-u.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare kazao zastupnik u Zastupničkom domu državnog Parlamenta Zlatko Lagumdžija, oporezivanje tih stvari može nadoknaditi uzimanje poreza na osnovne životne namirnice, udžbenike i slično.

Sve što se dosad nije oporezivalo treba biti izuzeto od oporezivanja kad dođe do uvođenja PDV-a jer ukoliko se to ne usvoji, smatra, milioni osoba u našoj zemlji će doći na još veću granicu siromaštva.

Prema socijalnim programima koje je utvrdilo Vijeće ministara, ocjenjuje Lagumdžija, socijalno najugroženije osobe će dobiti naknadu od 50 maraka za godinu dana, i to ako poštarina ne bude na njihov račun. Također je istaknuo da će ne štampanje novih knjiga ili novina zbog PDV-a dovesti do problema u proizvodnji.

Zastupnici SDP-a su uputili svoje zahtjeve sindikatima, udruženjima socijalno ugroženih osoba, nevladinim organizacijama, udruženjima žrtava rata, te ih pozvali da izvrše pritisak na predstavnike vlasti kako bi se u iduća dva mjeseca usvojile tražene izmjene i dopune Zakona o PDV-u i Zakona o trošarinama jer će u protivnom, prema njihovu mišljenju, naši građani će biti više ranjeni nego što su bili u ratu.