BiH
0

SDP BiH neće predložiti potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda

FENA
Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) BiH razmatrano je o formiranju vlasti u Federaciji BiH i na državnom nivou, te su članovi Predsjedništva SDP-a još jednom pozvali stranke pobjednice na općim izborima da što prije formiraju vlast na svim nivoima.

Još jednom je jasno naznačeno da će SDPBiH djelovati kao opozicija, kao što su već ranije odlučili organi partije.

Stoga, kako se navodi, na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, SDPBiH neće predložiti kandidata za potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, jer smatra da je obaveza stranaka koje čine parlamentarnu većinu da predlože sva tri člana rukovodstva Federacije BiH, "a za što postoji odgovarajući kapacitet i u Klubu Srba, kao i u preostala dva kluba Doma naroda Parlamenta FBiH.

Također, SDPBiH od Centralne izborne komisije BiH traži da se Klub delegata srpskog naroda u Domu naroda FBiH popunjava u skladu sa Ustavom i zakonima FBiH.

Na sjednici je zaključeno da će SDPBiH predložiti izmjene i dopune Izbornog zakona BiH da bi se regulisalo popunjavanje klubova naroda, odnosno da se više ne bi dešavalo da ne postoji mogućnost popunjavanja klubova naroda na osnovu Ustava i zakona FBiH, saopćio je Centar za informiranje SDP-a BiH.