BiH
3

SDP BiH: Ne podržavamo tzv. asimetrična rješenja

FENA
Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija
Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH je danas u saopćenju za javnost iznijela jasne stavove te stranke povodom, kako navode, „zlonamjernog pokušaja dezinformiranja javnosti od strane SDA i manje grupe medija potčinjenih ovoj dezorjentisanoj političkoj stranci i njenom uspaničenom predsjedniku“.

U saopćenju SDP-a se navodi da „prljava strategija plasiranja laži o navodnom dogovoru o novim podjelama u BiH“ i pokušaj dovođenja u zabludu šire javnosti, pa čak i dijela nevladinog sektora, služi isključivo za skretanje pažnje sa destruktivnog ponašanja predsjednika SDA i njegove otvorene najave blokade funkcioniranja institucija BiH svim sredstvima zbog gubitka fotelja.

"Kada je u pitanji implementacija odluke Suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić i Finci protiv BiH, stav SDP-a ostaje nepromijenjen: ne podržavamo tzv. asimetrična rješenja koja predviđaju različit način izbora članova Predsjedništva BiH, kao ni eventualno formiranje novih, etnički definisanih, izbornih jedinica“, navodi se u saopćenju SDP-a.

Pri tome, dodaje se, razumijemo nervozu klike okupljene oko Tihića dogovorom nove parlamentarne većine iz FBiH u vezi izbora Doma naroda FBiH koji u potpunosti uklanja mogućnost, u prošlosti dobro poznatih, blokada formiranja vlasti.

SDP BiH ističe da nikakve fildžan države ne postoje ni u glavama ni u praktičnim dogovorima nove parlamentarne većine,“za razliku od dijela SDA koji želi podjelu BiH i radi na tome“, ali na način da stvore atmosferu da je za to neko drugi kriv.

"Usaglašeni prijedlog izbora u Dom naroda FBiH, s kojim bi se složila i SDA samo da je dio vlasti, predstavlja model koji osim uklanjanja svih blokada u formiranju vlasti, pojednostavljuje izbor u Dom naroda vodeći računa da ovaj dom i dalje ima odgovarajuću etničku, ali i teritorijalnu zastupljenost.

Onemogućava se mogućnost blokiranja izbora u Dom naroda, što je bio slučaj nakon prošlih opštih izbora“, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da glas svakog predstavnika konstitutivnog naroda i ostalih ima istu težinu bez obzira na kanton. Pored ostaloga, ovim modelom se sprječava da bilo ko bude zastupnik u dva različita parlamenta i na taj način ostvaruje enormna primanja, što je do sada bio slučaj.

SDP, kao i ostale stranke parlamentarne većine, će u narednim danima organizirati niz sastanaka sa svim zainteresiranim organizacijama civilnog društva, formalnim i neformalnim grupama građana, kao i predstavnicima medija kako bi se otvoreno razgovaralo o usaglašenom rješenju unutar FBiH.

"Želimo prezentirati sve detalje vezane za implementaciju odluke u slučaju Sejdić-Finci, a s ciljem ispunjenja ovoga veoma važnog zadatka iz Mape puta preuzete nedavno u Briselu.

SDP smatra da evropski put Bosne i Hercegovine nema alternativu i da njegovo svakodnevno opstruiranje od strane SDA praktično predstavlja pokušaj državnog udara“, saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.