BiH
43

SDP BiH: Milanović ne razumije temeljne vrijednosti BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Izjave predsjednika Socijaldemokratske partije Hrvatske Zorana Milanovića o Bosni i Hercegovini i njenim narodima u potpunosti su neprihvatljive i samo dodatno usložnjavaju političku situaciju u BiH, ali i regionu, navodi se u saopćenju SDP BiH povodom objavljenih snimaka na kojima Milanović govori šta misli o Bosni i Hercegovini i bh. vlasti.

"Kao partija koja baštini principe socijaldemokratije i čvrsto vjeruje u jednakost svih u BiH, poručujemo Milanoviću da, čim prije, dođe u BiH i pokuša shvatiti njene temeljne vrijednosti različitosti i suživota. Ovi principi i vrijednosti u BiH su, unatoč ratu i nacionalističkoj politici, koja ih razara duže od 20 godina, ipak opstali. Najmanje što jedan čelnik socijaldemokratske partije može učiniti jeste da u svojim istupima ne dovodi u pitanje vrijednosti na kojima se jedino može graditi normalna država", stoji u saopćenju.

Dodaju da smatraju da je mnogo razloga zbog čega Evropska unija treba preko reda primiti BiH u svoje članstvo, ali je, upravo, nacionalistička politika i retorika ta koja ne dopušta uspostavljanje evropskih standarda i ispunjavanje tih uslova.

"Nažalost, ovakvim izjavama Milanović pokazuje da ne razumije BiH i da je dozvolio da stereotipi osmišljeni u kuhinjama nacionalističkih tabora, pored njihove, određuju i njegovu politiku", navode iz SDP-a BiH.

U saopćenju se dalje navodi da Socijaldemokratska partija BiH očekuje od SDP-a Hrvatske da provodi politiku zaštite temeljnih građanskih vrijednosti, koje se moraju poštovati, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, Milanović je u razgovoru sa hrvatskim braniteljima govorio i o BiH.

"Ovo u Bosni i Hercegovini je još opasnije. Kako je jedan branitelj rekao big shit... Bosna i Hercegovina nije država, tamo nemaš s kim šta razgovarati... Ja bih, da se mene pita, njih ugurao u EU preko reda, kroz prste jer tamo nema reda, nema poretka. Dodik šuruje s Vučićem, pa se to sad prelama, majke ti mile, na predsjedničkim austrijskim izborima... Nekakav desničar iz austrijske pro vincije, kako bi dobio glasove Srba u Austriji kojima jako dobro zvuči to da se Srpska Republika odcijepi, da se organizira referendum i tip igra na to. I što ćemo mi ostaviti Hrvate u BiH s Bošnjacima, e pa nećemo... Dakle, imamo posla s negativcima, zapamtite to, to su negativci, to nisu dragi i topli ljudi”.