BiH
37

SDP BiH i DF osudili uvođenje SNSD-a u vlast na nivou Federacije BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH i Demokratska fronta (DF) žestoko su osudile izbor Drage Puzigaće, kadra SNSD-a Milorada Dodika, za zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije BiH iz reda srpskog naroda.

"Izetbegovićeva SDA i Čovićev HDZ su ovim potezom svim građanima Federacije BiH jasno dali do znanja ko im je pravi i prirodni partner – Milorad Dodik i njegov SNSD. Javnost i građani Federacije BiH moraju znati da su SDA i HDZ danas izabrali zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda iz stranke koja ne dozvoljava da se objavi popis stanovništva u BiH, stranke koja ne dozvoljava da djeca koriste bosanski jezik kao maternji i stranke koja blokira svaki mogući iskorak države, pogotovo po pitanju evropskih integracija", navode iz SDP-a BiH.

Oni podsjećaju i da je vladajućoj koaliciji odgovarala legitimnost Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda, sa Slavišom Šućurem na čelu, kada su početkom 2015. godine jedva čekali da zasjednu u fotelje i formiraju vlast.

"Danas su taj isti Klub potpuno zanemarili i požurili da dokažu da su im jedini legitimni predstavnici Srba članovi stranke koja godinama aktivno radi na razgradnji države", dodaju iz SDP-a.

SDP u saopćenju ističe i da su SDA i HDZ ovim činom dodatno ojačali prirodni savez sa Miloradom Dodikom, sa kojim ionako imaju najviše zajedničkih interesa i sklonosti.

"Građani Federacije BiH su, nažalost, doživjeli još jedan šamar od strane vladajućih partija koje se jasno i otvoreno stavljaju na stranu negatora države i državnosti BiH i svega što je bosansko i hercegovačko, a na štetu i poniženje iskrenih boraca za jedinstvenu i nedjeljivu BiH", zaključuju iz SDP-a.

Iz Demokratske fronte navode da je vladajuća koalicija u Federaciji BiH ispoštovala proceduru, ali da je DF već mjesecima upozoravao na ono što se danas praktično i desilo.

"Izborom Puzigaće na mjesto potpredsjednika na mala vrata ušao je SNSD u vlast na nivou Federacije BiH. Tako su vladajući SDA-SBB-HDZ dobili novog koalicionog partnera", dodaju iz DF-a.