BiH
0

SDP BiH: Bh. vlasti moraju odgovoriti na provokacije iz Beograda

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
SDP BiH najoštrije osuđuje sinoćnje izjave starog-novog Predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića prilikom proglašavanja svoje izborne pobjede.Tom prilikom nabrajajući susjedne zemlje u kojima su glasali državljani Srbije, on je dva puta nabrojao zemlje u regiji među kojima je bila i RS, bez spominjanja BiH kao države.

"Ovakav odnos Borisa Tadića prema susjednoj zemlji i sinoćnje obraćanje isključivo srpskim glasačima, još je licemjernije kad se uzme u obzir činjenica da on svoju pobjedu duguje svim građanima u Srbiji, jer su upravo glasovi pripadnika svih nacionalnih manjina bili jezičak na vagi u njegovu korist", saopćeno je iz SDP-a BiH.

U saopćenju se dalje navodi da Tadiću neko treba objasniti da to što je njemu teško spomenuti Bosnu i Hercegovinu kao državu neće učiniti da ona i nestane.

"SDP zahtijeva od bh. institucija i izabrane vlasti da konačno počne raditi svoj posao i da na pravi način zaštiti suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje. SDP najmanje želi da se ostvare naše slutnje, ali je činjenica je, da ukoliko se hitno ne promijeni odnos naše vlasti prema državi BiH i njenim susjedima, mi ćemo biti svjedoci kako Srbija, za razliku od nas, ide naprijed u procesu euroatlantskih integracija i potpisuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom Unijom", navodi se u saopćenju.