SDA
0

SDA zabrinuta događanjima u vezi s upadom u CIPS sistem

FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić je kazao da je ta stranka zabrinuta najnovijim događanjima u vezi s upadom u pravni sistem, u CIPS sistem Bosne i Hercegovine.

On je danas u Sarajevu, na pres-konferenciji posvećenoj predstavljanju kandidata za načelnika Općine Srebrenica, kazao da su se zloupotrebe ukazale i u Srebrenici.

Jučer smo, kazao je, na sjednici Predsjedništva stranke tražili od Izborne komisije da još jedanput provjeri podatke iz biračkih spiskova.

„Sumnjamo da ima veliki broj osoba koje ne žive u Srebrenici, koje nemaju nikakve veze sa Srebrenicom, a upisane su u birački spisak. Prema nekim našim neprovjerenim podacima, moglo bi se raditi čak oko dvije hiljade ljudi koji će taj dan doći iz Srbije da glasaju na izborima za općinsko vijeće, odnosno za kandidata za načelnika“, kazao je Tihić.

SDA skreće pažnju na tu jednu opasnost koja je posebno izražena i može da ima štetne posljedice u Srebrenici.

„Vidjeli smo da je to zahvatilo niz općina u RS-u. Mislim da je neophodno da Vijeće ministara formira jednu komisiju koja će ispitati dubinu toga upada, ko sve iza toga stoji. Znate koliko svi činimo da ovaj vizni režim što bolje regulišemo, da imamo što veće pogodnosti za naše građane, da danas-sutra budemo oslobođeni viza i sad imamo unazad godinu dana dvije ture hapšenja desetina osoba koje su upale u CIPS sistem, bazu ličnih podataka“, kazao je Tihić.

Ponovio je da bi bilo veoma važno da Izborna komisija još jednom provjeri podatke biračkog spiska za Srebrenicu, a dobro bi bilo i za ostale općine gdje su se ovi problemi pojavili, gdje je došlo do hapšenja.

Govoreći o kandidatu za načelnika Općine Srebrenica Osmanu Suljiću, Tihić je kazao da se radi o najboljem kandidatu te da iza njega stoje dvije najveće bosanskohercegovačke stranke - SDA i Stranka za BiH.

Podršku Suljiću dali su i član Izvršnog odbora Asocijacije mladih SDA Ćamil Duraković te aktuelni načelnik Srebrenice Abdurahman Malkić.

Suljić je kazao novinarima da će, dobije li povjerenje birača, njegov osnovni moto u Srebrenici bit ekonomija, radna mjesta, tolerantno društvo, zapošljavanje mladih, stručnih, visokoobrazovanih kadrova.

„Dugogodišnji sam privrednik i u svom radu ostvario sam dobre poslovne i prijateljske veze s eminentnim bh. biznismenima. Oni su jedni od mogućih potencijalnih ulagača u Srebrenicu. Kad kažem potencijalnih, želim istaći da općina Srebrenica ima izuzetno veliki prirodni potencijal - s aspekta metaličnih, nemetaličnih ležišta, visokokvalitetnih šuma, banja Guber, svi vidovi turizma, poljoprivreda“, kazao je Suljić.

Istaknuo je da ukoliko se u Srebrenici krene s otvaranjem novih radnih mjesta, počnu se zapošljavati mladi ljude koji će tamo formirati porodice i trajno ostajati to će dovesti do održivog povratak, prije svega Bošnjaka u Srebrenicu.

Naglasio je da Srebrenici kao gradu treba vratiti život, infrastrukturu, napominjući da je to danas sumoran grad.

Po njegovim riječima, povratnici koji se budu htjeli vratiti iz Federacije i dijaspore na svoja prijeratna ognjišta, dobit će maksimalnu podršku u izgradnji novih kuća koje su porušene tokom ratnih djelovanja i ostale infrastrukture.

„Posebno ću akcenat dati da općinska vlast ima što bolju suradnju sa svim nivoima vlasti u BiH i šire. Kadrovski moramo ojačati, stipendirati svoje kadrove, vraćati tamo, a njima davati takve povoljne uslove da rješavaju stambena pitanja i solidne lične dohotke da bi tamo ostali i vratili interes Bošnjaka za Srebrenicu“, kazao je Suljić i pozvao birače da 5. oktobra masovno izađu na izbore i svoje povjerenje daju njemu.