BiH
0

SDA: Za entitetske praznike mora postojati saglasnost svih konstitutivnih naroda

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Stranka demokratske akcije pozdravila je Odluku Ustavnog suda BiH koji je, na zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Zakon o praznicima entiteta RS proglasio neustavnim.

Entitet RS kao dio cjelovite države BiH je dejtonska i ustavna kategorija definirana kao zajednica ravnopravnih naroda i građana - Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih te je, smatra SDA, apsolutno neprihvatljivo da se 9. januar obilježava kao dan RS-a.

"Devetog januara 1992.godine je zvanično započeo politički projekat etnički čistih teritorija, a time i stradanja civilnog stanovništva i masovnih zločina. Također, vjerski praznik samo jednog (srpskog) naroda i njegovo obilježavanje kao dana entiteta predstavlja diskriminaciju drugih naroda i građana. Entitet RS ima pravo na praznik, ali taj datum mora biti prihvatljiv svim narodima i građanima u ovom entitetu", saopćeno je iz SDA.

Ova stranka poziva vlasti RS da poštuju očekivanu odluku Ustavnog suda BiH, jer će njenim implementiranjem zaštititi interese ovog entiteta i učiniti ovaj entitet prihvatljivim za sve njegove stanovnike.