BiH
44

SDA u Goraždu jednoglasno o izbacivanju grupacije Eseda Radeljaša iz vlasti

Piše: E. A.
Kantonalni odbor SDA Goražde donio je oduku o pokretanju procedure za rekonstrukciju parlamentarne većine u BPK Goražde te predložio da se iz parlamentarne većine isključi tzv. grupacija G6, potvrdio je Mustafa Kurtović, predsjednik Kantonalnog odbora ove stranke u Goraždu, ističići da je odluka donesena jednoglasno.

Kurtović ističe da će se odluka SDA koja predvodi parlamentarnu većinu u Skupštini BPK Goražde realizirati odmah nakon što se o njoj izjasne koalicioni partneri ove stranke, SBB i Stranke za BIH.

Kako nezvanično saznajemo ovakva odluka KO SDA uslijedila je nakon niza problema u funkcionisanju parlamentarne većine koju SDA stavlja na teret grupaciji G6 koju predvodi Esed Radeljaš, aktuelni ministar privrede u Vladi BPK Goražde. Nepoštivanje Sporazuma o formiranju vlasti, neizvjesna parlamentarna većina na svakoj sjednici kantonalne skupštine, glasanje suprotno prijedlozima vlade i kršenje dogovora, glasanje protiv rebalansa budžeta i Odluke o privremenom finansiranju, samovolja ministra i miješanje u nadležnosti drugih ministarstava, te stalne opstrukcije u radu izvršne i zakonodavne vlasti kao i pokušaj okupljanja nove parlamentrane većine u BPK Goražde bez SDA.

Kako saznajemo, jedan u nizu razloga zbog kojih SDA želi izbaciti tzv.grupaciju G6 iz vlasti je i istupanje dva poslanika iz grupacije G6 koji su istovremeno i delegati u Domu naroda Parlamenta FBIH, čime je dovedena u pitanje njihova dalja podrška parlamentarnoj većini u Domu naroda P FBIH. Podsjetimo da je riječ o poslanici LS-a Daliborki Milovići i poslaniku Stranke dijaspore Edimu Fejziću, iz reda srpskog odnosno hrvatskog naroda koji su na posljednjoj sjednici Skupštine BPK Goražde pokrenuli mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na budžet BPK Goražde za 2016.godinu čime su do odluke Ustavnog suda FBIH, blokirane sve isplate iz budžeta BPK Goražde koji je bukvalno na čekanju.

Nakon saznanja o odluci KO SDA da iz vlasti izbaci grupaciju G6 i Eseda Radeljaša, na svom Facebook profilu oglasila se i Stranka za bolje Goražde koju predvodi još uvijek aktuelni ministar privrede Esed Radeljaš. Iz ove stranke tvrde da je Kantonalni odbor SDA zasjedao u nekompletnom sastavu te da su ga činili kadrovi SDA okupljeni oko jedne od "struja" u ovoj političkoj partiji.

"Na ovoj sjednici je donesena Odluka da se novonastala situacija riješi tako što će se izvršiti rekonstrukcija vlasti u našem Kantonu i isključiti blok stranaka G6, odnosno isključiti iz vlasti Radeljaš Eseda i razriješiti ga sa pozicije ministra za privredu. Takva Odluka je donesena kako bi se udovoljilo zahtjevima podnosioca zahtjeva za vitalni nacionalni interes, kako bi isti mogli povući, a sve u cilju ponovne stabilizacije finansijskih prilika u BPK Goražde. Saznajemo i to da će se na konačnu Odluku morati sačekati na upute odnosno odobravanje od strane Centrale SDA", saopćili su iz Stranke za bolje Goražde.

Kako nezvanično saznajemo, sjednica Skupštine BPK Goražde mogla bi se desiti već početkom sedmice, a sa njom i eventualno razrješenje aktuelne političke situacije u BPK Goražde.