BiH
0

SDA: Trenutno stanje ide u korist Dodiku i Bosiću

FENA
Sulejman Tihić
Sulejman Tihić
Stranka demokratske akcije(SDA) pozvala je SDP da na ravnopravnim osnovama nastave zajedno raditi u interesu Bosne i Hercegovine, njenih naroda i građana.

"Svako preglasavanje SDA (npr. Zakon o unutrašnjim poslovima, Zakon o budžetu) ili donošenje odluka bez učešća i konsultacija s predstavnicima SDA kao što je bio slučaj s globalnim fiskalnim okvirom, osim toga što je naštetilo interesima za koje se zalažemo, poremetilo je i odnose između naših stranaka", saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

U SDA smatraju da se koalicija i uopće međustranačka suradnja može zasnivati i funkcionirati samo na ravnopravnim odnosima, uz međusobno uvažavanje, a ne na preglasavanjima.

Dodaju da bi realizacija najave da bi, na zahtjev Milorada Dodika i Mladena Bosića SDP mogao donijeti jednostranu odluku o izbacivanju SDA iz vlasti, bila štetna za Bosnu i Hercegovinu, a na dobrobit antibosanskih snaga.

Iz SDA podsjećaju da su oni u 15 mjeseci pregovora o formiranju Vijeća ministara BiH imali konstantne otvorene ponude da se vlast napravi bez SDP-a, ali nikada nisu ni pomišljali da na takvo što pristanu upravo zato što bi time bio oslabljen probosanski politički blok.

Što se tiče budžeta i fiskalnog okvira, SDA ostaje pri stavu da ga neće podržati jer su uvjereni da su takve odluke štetne po državu Bosnu i Hercegovinu i ugrožavaju funkcioniranje njenih institucija kao i put prema EU i NATO-u.

Protiv su globalnog fiskalnog okvira jer je takvom odlukom budžet Bosne i Hercegovine s 1.028.000.000 KM koliko je bio u 2011. godini, smanjen na 950 miliona KM, a zatim još i zamrznut za naredne tri godine.

"Umjesto da, zbog dodatnih obaveza i novih državnih institucija, budžet Bosne i Hercegovine bude povećan, on je reduciran i zamrznut, dok se dopušta i planira rast entitetskih budžeta iz kojih se finansira kupovina aviona, entitetska predstavništva po svijetu, angažmani lobističkih kuća sa sumnjivim poslovanjem da rade protiv interesa BiH, fondacije koje po svijetu lobiraju za poništavanje sudskih odluka o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici i drugo", ističu iz SDA.