BiH
38

SDA: Spremni smo za zajednički nastup na lokalnim izborima sa SBB-om

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedništvo SDA izrazilo je spremnost za saradnju i zajednički nastup na predstojećim lokalnim izborima sa Savezom za bolju budućnost (SBB) na području Republike Srpske i u povratničkim opštinama u Federaciji BiH, saopštio je potpredsjednik ove stranke Šefik Džaferović.

Obraćajući se novinarima nakon sjednice Predsjedništva SDA u Sarajevu, Džaferović je pozvao i druge, kako je naveo, "probosanske političke stranke" da se pridruže ovoj koaliciji, posebno u Republici Srpskoj.

"Zbog izuzetnog značaja Srebrenice, SDA poziva sve probosanske stranke da se okupe oko zajedničkog kandidata", rekao je Džaferović.

Kada je riječ o Mostaru, Predsjedništvo SDA se zalaže da Mostar bude uređen kao jedinstven grad sa jednim gradonačelnikom, zamjenikom gradonačelnika, Gradskim vijećem i jedinstvenom gradskom administracijom.

"Radi osiguranja ravnopravnosti svih u gradu Mostaru, kao i radi osiguranja ravnomjernog razvoja svih dijelova grada, SDA se zalaže za formiranje podjedinica lokalne samouprave koje bi bile dio jedinstvene administracije grada", rekao je Džaferović.

On je dodao da najnoviji prijedlog HDZ-a BiH nije prihvatljiv za SDA, jer se njime pod firmom "jedinstvenog" grada želi osigurati dominacija politike HDZ-a u cijelom Mostaru.

"Pozivamo sve stranke da se okupe oko prijedloga SDA i da on bude osnova za buduće rješenje. U suprotnom, smatramo da OHR treba donijeti odluku da se lokalni izbori u gradu Mostaru ove godine moraju održati po ranijim pravilima i Statutu koji je nametnuo OHR", rekao je Džaferović.

On je istakao da Predsjedništvo SDA smatra da treba pristupiti primjeni odluke Suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci" i to na modelu koji je praktično usaglašen pod pokroviteljstvom ranijeg komesara EU za proširenje Štefana Filea.

"To znači da u Ustavu BiH treba brisati etničke odrednice kod izbora članova Predsjedništva BiH, te u postojeću strukturu Doma naroda uvrstiti tri delegata iz reda ostalih", rekao je Džaferović.

Predsjedništvo SDA zahtijeva od Agencije za statistiku BiH i Vijeća ministara BiH da se što prije proglase rezultati popisa stanovništva BiH iz 2013. godine na način kako to predviđa Zakon, pravila Eurostata i preporučuje Međunarodni monitoring tim.

"Svi oni koji se tome suprotstavljaju pokušavaju politizovati popis. Pozdravljamo odluku Tužilaštva BiH da se utvrdi da li u opstrukcijama objave rezultata popisa ima elemenata krivičnog djela.