Stav predsjedništva stranke
0

SDA protiv povlaštenih penzija

FENA
(Foto: Arhiv)
(Foto: Arhiv)
Predsjedništvo SDA smatra da Madridska deklaracija o ustavnim promjenama nije način rješavanja problema ustavne reforme, prvenstveno zato što ni dosadašnje deklaracije, počev od Vašingtonske do međustranačkog Sporazuma o uspostavi parlamentarne većine, nisu dale rezultate, te da su potpisnici odustali od potpisanog.

Kako je saopćeno iz SDA, Predsjedništvo ove stranke također ne prihvata sadržaj deklaracije koji je po obimu i suštini reformi daleko ispod rješenja aprilskog i butmirskog paketa.

Zakonom o plaćama Federacije BiH ne može biti povećan ukupni iznos sredstava za neto plaće nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti, stav je Predsjedništva SDA.

Delegatima SDA u Domu naroda Parlamenta FBiH koji su glasali za amandmane o povlaštenim penzijama izrečena je mjera javnog ukora. Poslanici SDA u Predstavničkom domu federalnog parlamenta dobili su nalog da glasaju protiv amandmana o povlaštenim penzijama parlamentaraca.

Također, još jedanput su potvrđeni stavovi SDA o popisu stanovništva, uz uvjet da se rezultati popisa primjenjuju nakon prijema BiH u EU, osiguravaju efikasna rješenja o popisu dijaspore koja mora ući u strukturu teritorijalnih jedinica, te kreditna zaduženja za povratak izbjeglih i raseljenih u iznosu od 500 miliona KM.

Predsjedništvo SDA podržalo je odluku Operativnog Izbornog štaba o prekidu saradnje sa medijima u vlasništvu Fahrudina Radončića (Dnevni avaz, Global, TV Alfa itd.), saopćeno je iz službe za odnose s javnošću SDA.