BiH
21

SDA predstavila kandidate za načelnika i Općinsko vijeće Novi Grad

Klix.ba
Stranka demokratske akcije sinoć je predstavila kandidata za načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Semira Efendića, kao i nosioca liste Sabahudina Delalića, te listu kandidata za Općinsko vijeće Novog Grada Sarajevo.

Kandidate je predstavio potpredsjednik OO SDA Safet Kešo rekavši kako su oni snaga SDA te pozvao birače da glasaju za njih.

Samir Efendić, kandidat za načelnika Općine Novi Grad je istakao kako je velika čast biti kandidat za načelnika jedne od najmnogoljudnijih općina i strateški najvažnije općine u BiH.

"Kao čovjek koji se 10 godina intenzivno bavi politikom u teorijskom i praktičnom smislu, koristeći se iskustvom stečenim u BiH i izvan nje, tvrdim da je SDA najveće dostignuće našeg naroda u njegovoj dugoj i burnoj historiji", rekao je Efendić.

Delalić je okupljenima istakao kako je svoju prvu pobjedu ostvario sa svojim timom u sjedećoj odbojci, a drugu pobjedu će ostvariti u poziciji kapitena sa pobjedničkim timom iz SDA.

Skupu su se obratili i predsjedavajući Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik KO SDA Denis Zvizdić.

Izborni program “Pokrenimo Novi Grad zajedno” kojeg je u svome izlaganju predstavio Semir Efendić predviđa prije svega transparentan i planski rad, saopćeno je iz SDA.

"S tim ciljem namjeravamo odmah nakon izbora, na temelju ovog izbornog programa, na Općinskom vijeću usvojiti strateški dokument kojim će se planirati sve općinske aktivnosti za mandatni period 2012.-2016. Taj dokument će biti vrlo egzaktan sa rokovima realizacije planiranog“.

Infrastruktura za 21. stoljeće

"U programu se između ostalog ističe kako je jedan od prioritetnih zadatka izgradnja primarne infrastrukture, vodosnabdijevanja i kanalizacione mreže, te lokalnih puteve na teritoriji cijele Općine. Nedopustivo je da u 21. stoljeću imamo gradska područja glavnog grada BiH poput Dobroševića, Reljeva, Sokolja, Briješća itd. čiji stanovnici nemaju stabilan sistem vodosnadbjevanja ili kanalizacionu mrežu. U fokus pažnje želimo staviti hitnu rekonstrukciju Doma zdravlja Kumrovec na Otoci, i ulicu Adema Buće koja je u funkciji gradske deponije i koju svakodnevno koristi preko 30 000 stanovnika općine Novi Grad. Za rekonstrukciju ulice Adema Buće, već nekoliko godina Kanton Sarajevo izdvaja sredstva, ali zbog nemara dosadašnje vlasti u Općini Novi Grad nije došlo do njegove realizacije. Istrajat ćemo na Izgradnji škole u Vrbovskoj ulici (na Aneksu), proširenje kapaciteta škole u Dobroševićima (uz projekat izgradnje fiskulturne sale) i Izgradnji područne škole na Vitkovcu (Boljakov Potok). Možemo obećati građanima Alipašinog Polja da ćemo obnoviti dječiji vrtić na Alipašinom Polju u A fazi, kao i izgraditi po jedan dječiji vrtić na Dobrinji i najmanje jednan na prostoru od Bolajkjovog potoka do Sokolja", navodi se u saopćenju OO SDA Novi Grad.

Privreda i zapošljavanje

"Glavni resurs općine Novi Grad su ljudi. Tu je najveća koncentracija znanja i vještina u Kantonu Sarajevo, ali i u BIH. Prateći trendove urbanih cjelina evropskih i svjetskih metropola, smatramo položaj Općine Novi Grad idelanim za razvoj uslužnih djelatnosti. Poseban napor ćemo uložiti na popravljanje poslovnog imidža općine Novi Grad koja je radi "afere reket" i sličnih afera dobila epitet reketaške općine. To tjera investitore i smanjuje šanse za razvoj općine i zapošljavanje mladih ljudi. Prvi uvjet je promjena dosadašnje vlasti za koju se veže taj negativan imidž. U općini Novi Grad dugi niz godina u planu je pokretanje privredne zone Rajlovac, ali ona nikad nije zaživjela u punom kapacitetu. Želimo u što kraćem roku obezbijediti svu potrebnu infrastrukturu za njezino pokretanje. Također, namjeravamo u saradnji sa federalnim nivoima vlasti pokrenuti projekat uspostave privredne zone na lokaciji fabrike Zrak u Buća Potoku, što je lokacija na kojoj je nekada radilo i više od 2,500 radnika, a danas ih je svega stotinjak", navedeno je u saopćenju.

Novi Grad - Mjesto ugodnog življenja

"Izgradit ćemo Kongresni centar Sarajeva. Sarajevo se mora razvijati kao evropska metropola i s tim ciljem treba graditi infrastrukturu. S obzirom da se u Sarajevu od 70- tih godina prošlog stoljeća nije sagradio ni jedan kulturni objekat, smatramo neophodnim izgradnju jednog multifunkcionalnog prostora namjenjenog za kulturne i poslovne sadržaje. Po uzorima na evropske i svjetske metropole, Općina Novi Grad idealno je područje za izgradnju multifunkcionalnog Kongresnog centra Sarajeva, na lokalitetu do RTV Doma prema Ilidži. Kongresni centar u svom sastavu imao bi garažni prostor, šoping centar i centralni trg koji danas nedostaje Općini Novi Grad", obećavaju iz SDA.

"Sportsko rekretivni centar "Dobrinja". Općina Novi Grad iako najmnogoljudnija općina nema ni jednog otvorenog bazena, što smatramo velikim propustom općinske administracije. Na području naselja Dobrinja planiramo krenuti u izgradnju više manjih, otvorenih bazena i rekreacionog centra, a u budućnosti planiramo omogućiti pravljenje kompleksa za banjsko rekreativni turizam, dovođenjem termalne vode na ovo područje sa Općine Ilidža čiji su izvori samo 2,5 kilometara udaljeni od ovog područja.

Bosanska tržnica. Želimo dati konkretan doprinos i stimulans za proizvodnju i potrošnju domaćih prehrambenih proizvoda. S toga ćemo na području Općine Novi Grad osigurati prostor za tri "bosanske tržnice" koje bi bile locirane na Otoci, Alipašinom polju i Dobrinji. Na ovaj način želimo pomoći domaćoj prehrambenoj proizvodnji i učiniti je dostupnoj našim sugrađanima, jer je Općina Novi Grad jedan od najvećih potrošača prehrambenih proizvoda u BiH.

Građani općine Novi Grad mogu imati i zaslužuju puno više nego što danas imaju. Zato su promjene nužne i one će se desiti, poručeno je sinoć prilikom predstavljanja izbornog programa SDA Novi Grad Sarajevo", istaknuto je u saopćenju OO SDA Novi Grad.