BiH
34

SDA: Predrag Kojović nema našu podršku za mandatara Vlade KS

Piše: E. G.
Ime zastupnika Predraga Kojovića iz Naše stranke u Skupštini KS posljednjih dana se spominjalo kao ime novog mandatara Vlade KS. Međutim, nakon sinoćnje sjednice Izvršnog odbora SDA KS u toj stranci kažu da Kojovića neće podržati.

U SDA, kako nam je rečeno, tokom dana bi trebali saopćiti detaljnije informacije o zaključcima sa sinoćnjeg sastanka. Inače, od jutros smo kontaktirali više članova Kantonalnog odbora SDA, ali niko nije htio detaljnije govoriti o sinoćnjem sastanku ili se javiti na telefon.

Iako se ime Elmedina Konakovića, šefa Kluba SDA u Skupštini KS, spominjalo u kontekstu predlaganja novog mandatara, odnosno premijera KS, ali on je to i ovog puta demantovao navodeći da nema ambicije da preuzme rukovođenje novom kantonalnom vladom. Kada je u pitanju Kojović, Konaković je za Klix.ba kazao da bi podržao njegovo imenovanje.

"SDA će o tome reći svoj stav. Čujem da se o tome priča. Mogu reći samo lično mišljenje. Poznavajući njega, osim nekih naših ideoloških razlika, mislim da Kojović ima sve potrebne kvalitete za obavljanje te funkcije. U ovom trenutku su primarne stvari moral, karakter, poštenje i rad. On je to demonstrirao i generalno ovim kvalitetama bi vjerovatno kompenzirao nedostatak iskustva na tim premijerskim šozicijama. Međutim, ja sam se nagledao tih iskusnih 'vukova' premijera koji ništa ne radi. Što se mene tiče ja imam pozitivan stav vezano za Kojevića, a šta će od toga biti ćemo razgovarati ozbiljno kada to dođe u formi prijedloga", kazao je Konaković za Klix.ba.

On je istaknuo da ono što je trenutno na sceni u KS nije dobro te da lično neće blokirati kvalitetniji prijedlog.

"Mislim da ova Vlada ne radi dobro. Njen sastav je prekomplikovan, nema ministra obrazovanja, nema sinergije u njoj, jedan broj ministara radi ono što hoće i to za KS nije dobro. Neko novo homogeno rješenje koje ne odstupa od mojih moralih i ideoloških principa imat će moju ličnu podršku", dodaje Konaković.

Međutim, Kantonalni odbor SDA se nakon sinoćnje sjednice Izvršnog odbora oglasio navodeći da ne podržavaju Kojovića.

U KO SDA navode da nikada na sjednicama Izvršnog odbora KO SDA Sarajevo nije bilo rasprave o navodnoj kandidaturi Kojovića za mandatara Vlade KS.

"Kantonalni odbor SDA Sarajevo ne bi i neće pod bilo kojim okolnostima podržati navedenu kandidaturu Predraga Kojovića za mandatara Vlade Kantona Sarajevo jer on ne posjeduje potrebna znanja i vještine za obavljanje tako odgovorne i složene funkcije kao što je funkcija premijera", navode u KO SDA Sarajevo.

U Našoj stranci jutros je za Klix.ba rečeno da će večeras biti održana sjednica Regionalnog odbora te stranke na kojoj će biti govora o mogućnosti predlaganja Kojovića za mandatara. On je proteklih dana izjavljivao da je moguće da se nađe u ulozi mandatara te da ne bi odbio takvo što, ako bi dobio podršku.

Savez za bolju budućnost BiH neće ulaziti u izvršnu vlast u Kantonu Sarajevo, a što se tiče mandatara za sastav Vlade KS-a, stranka će se očitovati o bilo kojem kandidatu kada on bude predložen, rečeno je agenciji Fena u toj stranci. U SDP-u su također rekli da neće komentirati navode vezane za Kojovića sve dok to ne bude zvanični prijedlog, ako i bude.