BiH
0

SDA predlaže svoje rješenje novog grba RS-a

FENA
Šef poslaničkog Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) Ramiz Salkić potvrdio je Feni da će poslanici te stranke danas predložiti na sjednici Skupštine Republike Srpske svoj prijedlog novog grba RS-a.

Prijedlog SDA, koji će biti predložen u formi amandmana, baziran je na štitu koji je podijeljen na tri jednaka dijela. U gornjem dijelu SDA predlaže da bude zastava RS-a, u donjem lijevom uglu polje sa zelenom bojom i zlatnim ljiljanom u sredini, a da desno polje bude podijeljeno u kockice crveno-bijele bolje.

Salkić je pojasnio da SDA ne prihvata predloženo rješenje nove himne RS-a, kompoziciju banjalučkog autora “Moja Republika”, te najavljuje da će postanici te stranke predložiti amandman kojim bi se brisao taj dio Ustavnog zakona o simbolima RS-a i ponovo raspisao konkurs kako bi se došlo do himne koja bi bila prihvatljiva za sve konstitutivne narode.

Inače, u ponuđenom rješenju novog grba RS-a koji je prihvatila Komisija za simbole i o kojem će se danas izjašnjavati Skupština RS-a dominira crveni štit sa srebrnim dvoglavim orlom u poletu, i sa po jednim zlatnim krinom sa obje strane orlova repa.

Salkić je rekao da je za Bošnjake taj prijedlog u potpunosti neprihvatljiv i da u svojoj suštini sadrži sve ono što je već ranije Ustavni sud BiH okarakterizirao kao uvredljivo za Bošnjake i Hrvate.

  • To je grb Nemanjića i grb susjedne države (Srbije), napomenuo je Salkić.