Zvonko Jurišić za Sarajevo-x.com
0

"SDA pravi omču oko vrata Željku Komšiću i SDP-u"

Piše: F. Borić
Jurišić: Svima je jasno, Ustav treba mijenjati
Jurišić: Svima je jasno, Ustav treba mijenjati
Predsjednik Hrvatske stranke prava Zvonko Jurišić raduje se dolasku hrvatskog predsjednika Ive Josipovića u Mostar. On dodaje kako je primarna Josipovićeva nakana posjeta sveučilištvu, dok je radni ručak sa predstavnicima hrvatskih stranaka te Radom za boljitak i Socijaldemokratske partije, prilika da se razmijene mišljenja o aktuelnostima.

Jurišić se osvrnuo na riječi dopredsjednika Stranke demokratske akcije, Asima Sarajlića, koji je u intervjuu "Oslobođenju" rekao kako predsjednik Josipović dolazi da podrži saradnju dva HDZ-a u BiH, stranke Dragana Čovića, čiji je Jurišiće veliki kritičar, te stranke Bože Ljubića, sa kojom je Jurišić tvorio zajedničku listu.

Jednakopravnost i borba protiv korupcije

"Ništa se nije posebno desilo, papir koji su zajedno potpisali Čović i Ljubić na tragu je Kreševske deklaracije, a piše tek kako je potrebno izmijeniti izborni zakon kako bi se Hrvatima omogućila jednakopravnost", kaže Jurišić, koji napominje kako je i "dojučerašnja vlast" bila najšira moguća koalicija, koju su sačinjavali predstavnici šest stranaka.

"Prema tome, treba dogovoriti ustavnu reformu prije nego se formira većina. Svi su složni kako postojeći Aneks IV koji je Ustav BiH, nije dobro rješenje. To su rekli i predstavnici SDP-a, to je rekao i Željko Komšić. U tom smislu, stvaranje široke koalicije koja bi imala ogroman kapacitet, potreban je i ja u tom smislu promatram i razgovore hrvatskih stranaka, koje će onda dogovoriti zajednički nastup sa SDA i SDP-om pred razgovore sa predstavnicima stranaka iz RS-a", kazao je Jurišić, dodavši kako je potrebno razlikovati dvije razine politike - jednu koja se tiče borbe za jednakopravnost i drugu koja se tiče borbe protiv korupcije, donošenje zakona koji će regulirati tu oblast.

"I tu ne može biti jedinstva jer su jedni organizirali korupciju, dok smo mi drugi žrtva te korupcije. No, to ne znači da sutra neću dići glas za ustavne promjene koje omogućavaju jednakopravnost, bio opozicija ili pozicija", pojasnio je Jurišić za Sarajevo-x.com.

Različiti modaliteti

On, inače, smatra kako poziv koji su uputili iz SDA predstavnicima SDP-a da se napravi sličan sporazum koji imaju SNSD i SDS, te dva HDZ-a, "omča oko vrata SDP-u, Željku Komšiću i svim nebošnjacima koji su dali svoj glas ovoj partiji".

"No, evo, vidimo kako postoje različiti modaliteti. Jedna od stranaka koja je u Republici Srpskoj potpisala sporazum neće ući u vlast na entitetskom nivou. Dakle, bit će različitih načina i varijanti kako će se formirati i obnašati vlast. U svakom slučaju, potrebno je koračati krupnim koracima ka evropskim integracijama, Evropskoj uniji i NATO-u. U tom smislu, dolazak predsjednika Josipovića smatram pozitivnim. Iako nije dobio glasove Hrvata iz BiH, on se ponaša kao predsjednik svih Hrvata", kazao je Jurišić.