BiH
3

SDA poziva OHR da donese odluku o rotaciji gradonačelnika Mostara

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Stranka demokratske akcije nije nikada, niti će dijeliti Grad Mostar izjavio je u petak u Mostaru predsjednik mostarskog Gradskog odbora SDA Salem Marić, koji je pozvao OHR da hitno donese odluku o rotaciji gradonačelnika Mostara po načelu Predsjedništva BiH.

"OHR treba hitno donijeti odluku o rotaciji gradonačelnika u Gradu Mostaru po uzoru na Predsjedništvo BiH, čime bi se nakon osam mjeseci, po načelu rotacije, mijenjali gradonačelnici iz reda konstitutivnih naroda, s time da bi prvi mandat pripao gradonačelniku iz srpskog ili bošnjačkog naroda i to iz starog saziva Gradskog vijeća", kazao je Marić, naglasivši kako dogovor s HDZ-om BiH u vezi s Mostarom nije postignut i očito da to neće biti uskoro.

Osim toga, Marić je pozvao OHR da nametne ili zatraži od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da kod donošenja odluke o raspisivanju lokalnih izbora 2016. raspiše izbore i za grad Mostar, a po njegovom mišljenju jedini mogući izbori, odnosno njihovo održavanje je po starom Statutu i starom izbornog zakonu.

Svoj prijedlog rješenja o budućem uređenju Grada, koji obuhvaća jedinstven Mostar, jedan statut, jedan proračun, jednu gradsku administraciju, jedan prostorni plan i jedinstvena gradska poduzeća, osim HDZ-u BiH, SDA nudi i ostalim strankama te ih poziva da se okupe oko tog prijedloga.

Isto tako, Marić je podcrtao kako SDA o budućem uređenju grada ne želi razgovarati s HNS-om BiH, već s političkim strankama koje imaju legalitet i legitimitet u Parlamentu BiH.

Marić je odbacio tvrdnje i kako je kazao "medijsku harangu" kojom se želi GO SDA nametnuti teza podjele Grada, naglasivši kako odgovorno tvrdi da taj odbor SDA nije, niti će ikada biti za podjelu Grada.

"Uvijek smo bili, zalagali se i borili, a i borit ćemo se za jedinstven grad Mostara uređen po mjeri svih građana Mostara", kazao je predsjednik mostarskog GO SDA.

Ponovio je kako je njegova stranka o budućem uređenju Mostara do sada razgovarala jedno s HDZ-om BiH s kojim nije postignut dogovor, ali da su se oko nekih pitanja ipak bili usuglasili.