BiH
0

SDA pozdravila provođenje reformske agende i osudila prekid saradnje RS-a sa institucijama BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA), na danas održanoj redovnoj sjednici, prihvatilo je informaciju o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i informaciju o razgovorima sa Savezom za bolju budućnost (SBB) o implementaciji izbornih rezulatata.

Pozdravljena je aktivnosti Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH na čelu s premijerima Denisom Zvizdićem i Fadilom Novalićem na provođenju Akcionog plana Reformske agende.

Predsjedništvo SDA najoštrije je osudilo odluke Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske o prekidu saradnje s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Sudom i Tužilaštvom BiH koje predstavljaju klasičan udar na ustavni poredak BiH i flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Da bi zaštitili sebe i svoj kriminal, moćnici u vlasti RS-a spremni su na sve, pa i na sigurnosnu destabilizaciju. Pozivamo međunarodnu zajednicu da najozbiljnije shvati ovu situaciju i poduzme odlučne korake prema protivustavnim i antidejtonskim odlukama i njihovim vinovnicima", saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

Također, za SDA su neprihvatljivi zahtjevi entiteta RS da se vode novi pregovori o procedurama koje reguliraju odnos državnih i entitetskih institucija, jer su ta pitanja uređena zakonom.

Napomenuli su da se Zakon mora primjenjivati, a ne pregovarati o njegovoj primjeni, te iz SDA ocjenjuju da su donesenim odlukama kojima se prekida suradnja sa državnim institucijama zvaničnici entiteta RS počinili niz krivičnih djela, te su stoga pozvali Tužilaštvo BiH da protiv odgovornih pokrenu odgovarajuće krivične postupke.

Predsjedništvo SDA pozdravilo je Zajedničku izjavu o najoštrijoj osudi radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma koju su potpisali istaknuti bošnjački intelektualci, predstavnici vjerskog, kulturnog i političkog života.

Pozdravljena je i odluka Ustavnog suda BiH koji je, na zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Zakon o praznicima entiteta RS proglasio neustavnim te je SDA pozvala sve političke stranke da poštuju odluke Ustavnog suda BiH, jer su one konačne i obavezujuće.

"Entitet RS, kao dio cjelovite države BiH je dejtonska i ustavna kategorija definirana kao zajednica ravnopravnih naroda i građana-Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih, te je apsolutno neprihvatljivo da se 9. januar obilježava kao dan RS-a. Entitet RS ima pravo na praznik, ali taj datum mora biti prihvatljiv svim narodima i građanima u ovom entitetu", stav je SDA.

Najavljeni zakon o Ustavnom sudu BiH predstavnika iz RS-a nije prihvatljiv za SDA jer, mišljenja su u ovoj stranci, nije moguće isključiti strane sudije iz Ustavnog suda BiH ili promijeniti način donošenja odluka u tom sudu, a da se ne izvrše promjene u kompletnoj ustavnoj strukturi BiH vezane za nadležnosti raznih nivoa vlasti i način donošenja odluka.

SDA smatra da bi promjene samo u Ustavnom sudu bez ostalih promjena činile grubo narušavanje ravnoteže uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Predsjedništvo SDA je na sjednici potvrdilo ranije stavove o osudi hapšenja generala Sakiba Mahmuljina, brigadira Ahmeta Sejdića i pripadnika MUP-a RBiH Ešefa Hurića i Ibre Merkeza. Naveli su da vjeruju u njihovu nevinost zbog čega su i uvjereni da će se to, kao i u nizu ranijih slučajeva, na kraju i dokazati.

Iako su u potpunosti opredijeljeni za procesuiranje svih ratnih zločina, u SDA se ne mogu oteti utisku da je Tužilaštvo BiH, kako navode, podleglo neprimjerenim političkim pritiscima u pravcu izjednačavanja zaraćenih strana i stvaranja vještačkih balansa u procesuiranju ratnih zločina.

U saopćenju podsjećaju da je SDA i ranije na ovo upozoravala prilikom hapšenja uglednih komandanata i boraca Armije RBiH koji su bespotrebno prolazili pravne golgote da bi u konačnici bili oslobođeni, kao što su general Sefer Halilović, Naser Orić i drugi.

Predsjedništvo SDA je imenovalo Amira Fazlića za predsjednika Kluba SDA u Predstavničkom domu PSBiH, a Nerminu Kapetanović za zamjenicu šefa Kluba.