BiH
4

SDA osuđuje vandalski napad na Čaršijsku džamiju u Prijedoru

FENA
Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije je osudila sinoćnji vandalski napad navijača reprezentacije Srbije na Čaršijsku džamiju u Prijedoru.

Iz SDA zahtijevaju da vlasti entiteta RS hitno pronađu i sankcioniraju počinioce tog napada te spriječe nacionalističke ispade u Prijedoru.

"Zahtijevamo od međunarodne zajednice da se ovom pitanju posveti dužna pažnja, kao i pitanju jučerašnjeg otvaranja inat-crkve nadomak Memorijalnog centra žrtava genocida u Potočarima. Učestali napadi na bošnjačke povratnike u entitetu RS, na njihovu imovinu, vjerske objekte, kao i ataci na ostala prava povratnika ukazuju na zaključak da RS ne ispunjava elementrane dejtonske obaveze. Sveukupna atmosfera koja se ovakvim postupcima kreira je vrlo opasna za stabilnost u Bosni i Hercegovini", saopćeno je iz SDA.

U toj stranci smatraju da vlasti RS-a svojim nečinjenjem u ovakvim i sličnim situacijama ohrabruju radikalizam i ekstremizam.

"SDA će ostati ustrajna u zalaganju da se ostvare prava svih povratnika, pa i prava na njihov miran i dostojanstven život i sigurnost", navedeno je u saopćenju Službe za odnose s javnošću SDA.