Brčko distrikt
0

SDA osudila način hapšenja Galiba Hadžića

FENA
Nakon jučerašnjeg hapšenja Galiba Hadžića (63), osumnjičenog za ratne zločine, brčanska SDA danas je na konferenciji za novinare osudila način na koji su pripadnici policije Brčko Distrikta BiH izvršili njegovo hapšenje.

Ahmet Dervišević, predsjednik SDA Brčko, kazao je da ova stranka traži i podržava procesuiranje osumnjičenih za ratne zločine, ali da je postupak na koji je po naredbi Tužilaštva Brčko Distrikta BiH jučer izvršeno hapšenje Galiba Hadžića građanstvo vratilo u tužne devedesete godine i podsjetilo na logore Luka, Partizan, Batković i druge.

„Nije bilo nikakvog razloga i potrebe da se Galib Hadžić, koji je osnivač i pokretač stranke SDA, hapsi na ovakav način. SDA će tražiti od Parlamentarne komisije za nadzor i rad policije, parlamenta Distrikta, da dokraja istraži i ispita ovaj proces“, istakao je Dervišević.

On je dodao i da će za Hadžića SDA osigurati pravnu zaštitu.

„S obzirom na to da je Galib Hadžić čovjek koji živi u neposrednoj blizini zgrade policije Distrikta, i da je stalno prisutan u gradu, nije bilo potrebe za spektakularnim hapšenjem na pijaci pred velikim brojem građana da bi policija pokazala svoju represiju i silu“, kazao je Esed Kadrić, potpredsjednik stranke SDA Brčko.

Kadrić je još rekao da Hadžić u ratu nije nosio oružje i nije nikoga ubio, dok se istovremeno u gradu slobodno šetaju i rade ljudi osumnjičeni za ratne zločine i za koje postoji saglasnost Haškog tribunala. Još je dodao da je ovo još jedno ponižavanje Bošnjaka u Brčkom, zbog čega će SDA tražiti punu odgovornost svih koji su učestvovali u ovom procesu.

Huso Ahmetović, "zlatni ljiljan", pozvao je sva boračka udruženja i sve bošnjačke političke partije da se oglase u povodu načina hapšenja Galiba Hadžića.