BiH
0

SDA odbila protokol Silajdžić - Dodik

FENA
Na današnjoj redovnoj sjednici, Predsjedništvo SDA još jedanput je jednoglasno potvrdilo svoje stavove sa 26. sjednice.

SDA je spremna prihvatiti Protokol Ureda visokog predstavnika o ispunjavanju uvjeta za reformu policije i nastavak evropskog puta naše zemlje ukoliko se u konačnom tekstu osiguraju izmjene kojima će Bosna i Hercegovina dobiti funkcionalnu i efikasnu policiju, spremnu za uspješnu borbu protiv kriminala, terorizma i ratnik zločina, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

Predsjedništvo SDA zaključilo je da neće prihvatiti Protokol Silajdžić - Dodik jer još jedanput legalizira policiju RS-a u punom kapacitetu, anulira popis stanovništva iz 1991. godine, uvodi entitetsko-etničko glasanje u rad policijskih struktura i ne predviđa uspostavu posebne policijske oblasti za Srebrenicu.

SDA smatra neustavnom i nezakonitom odluku Narodne Skupštine RS-a o imenovanju Igora Radojičića za vršioca dužnosti predsjednika manjeg bh. entiteta. Zato se od Centralne izborne komisije očekuje da što prije provede izbore za predsjednika RS-a, a za vršioca dužnosti imenuje jednoga od potpredsjednika, saopćeno je iz SDA.