BiH
0

SDA odbila poziv srpskih i hrvatskih stranaka

SRNA
Stranka demokratske akcije neće prihvatiti poziv na sastanak sa SNSD-om, SDS-om, HDZ-om i HDZ-om 1990, jer se, kako navode, radi o susretu na isključivo etničkim osnovama.

Iz SDA navode da su zabrinuti zbog mogućih posljedica sastanaka političkih stranaka okupljenih oko dva etnička bloka Srba i Hrvata, jer takvi susreti, posebno posljednji u Mostaru, kako kažu, podsjećaju na vremena koja su prethodila stradanjima u BiH.

U saopštenju se dodaje da izjave predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto o mogućoj disoluciji BiH upućuju na to "da bi se moglo raditi o nastavku projekta iz Karađorđeva".

"SDA je spremna da razgovara o etničkim interesima svih naroda, ali u okviru institucija koje su zadužene za zaštitu etničkih interesa, domovima naroda na nivou entiteta i države", navodi se u saopštenju i dodaje da je implementacija izbornih rezultata zadatak političkih stranaka koje mogu biti i etničkog i multietničkog karaktera. 

Iz SDA ističu da u prvoj fazi treba da razgovaraju stranke koje su zainteresovane za uspostavljanje vlasti u Federaciji BiH, a da je u drugoj fazi, nakon uspostavljanja vlasti na nivou entiteta, potrebno otpočeti razgovore o konstituisanju vlasti na nivou BiH. 

SDA smatra da je za jedan takav sastanak neophodno obaviti konkretne pripreme u smislu platforme za rad budućeg Savjeta ministara BiH, a tek onda razgovarati o rasporedu pozicija po stranačkim i etničkim kriterijumima. 

Ova stranka poziva političke partije da još jednom razmotre platformu koju su usaglasile četiri stranke - SDP, SDA, Narodna stranka "Radom za boljitak" i HSP BiH i napominju da je ova platforma otvorena za razgovore, izmjene i dopune i da su spremni na razmatranje i drugih pisanih dokumenata koji govore o principima uspostave vlasti.