BiH
1

SDA: Neophodna revizija biračkog spiska u Srebrenici

FENA
Predsjedništvo Stranke demokratske skacije (SDA) danas je razmatralo pitanja koja će se naći na dnevnom redu redovne sjednice Glavnog odbora SDA u Srebrenici 19. maja ove godine.

SDA insistira na reviziji biračkog spiska za Srebrenicu jer su sada registrirane osobe koje uopće ne žive u Srebrenici.

"Pozivamo sve Srebreničane koji su 1991. godine imali prebivalište u Srebrenici da se registriraju kako bi mogli glasati na predstojećim općinskim izborima“, pozvala je SDA.

U saopćenju se navodi da je spremna da zajedno sa drugim probosanskim strankama predloži zajedničkog kandidata za načelnika Općine Srebrenica.

"Ukoliko i dalje bude opstrukcija i nelagalnosti u procesu registracije birača, smatrat ćemo nelegalnim izborni proces i pozvati građane da bojkotiraju izbore u Srebrenici“, navodi se u saopćenju SDA.

Na predstojećim lokalnim izborima, SDA će u Federaciji BiH uglavnom nastupiti samostalno, a u entitetu RS će, kako se navodi, u pravilu koalirati sa drugim probosanskim strankama.

Glavni odbor Stranke će razmatrati inicijativu Gradskog odbora SDA Mostar o prijedlogu rješenja Statuta Grada Mostara.

SDA se zalaže za jedinstven Grad Mostar sa više općina. Neće dopustiti majorizaciju bilo kojeg naroda.

Predsjedništvo SDA razmatralo je Izbornu Platformu za predstojeće općinske izbore koju će, također, razmatrati i Glavni odbor Stranke.

Delegati SDA u Domu naroda državnoga parlamenta neće podržati prijedlog državnog budžeta jer je to, kako navode, atak na državu Bosnu i Hercegovinu.

"Predloženi budžet otežava rad državnih institucija i blokira put BiH prema euroatlantskim integracijama“, navodi se u saopćenju.

SDA pozdravlja Deklaraciju koju je usvojio Parlament Federacije BiH uz poruku da nisu ispunjeni uvjeti za okončanje supervizije za Distrikt Brčko, saopćeno je iz te stranke.