BiH
0

SDA: "Nećemo pristati na ucjene"

FENA
Stranka demokratske akcije (SDA) naglašava da je odluka o izmjeni trase autoputa zbog koje su hrvatski ministri odlučili da ne učestvuju u radu Vlade donesena u skladu sa zakonom i Poslovnikom o radu Vlade FBiH.

U saopćenju za javnost SDA poziva hrvatske ministre da učestvuju u daljnjem radu Vlade Federacije.

"Nećemo pristati ni na kakve vrste ucjena, posebno ne na one iza kojih stoje materijalni interesi određenih skupina i pojedinaca", ističe se u saopćenju Službe za odnose s javnošću te stranke.

SDA, nakon najave Nikole Špirića da će uvjetovati izbor zamjenika predsjedavajućeg i ministra sigurnosti izborom direktora upravnih agencija, u saopćenju za javnost poziva predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikolu Špirića da ispoštuje zakonske procedure o ministarskim imenovanjima i da u roku od tri dana nakon što je dobio izvještaj od SIPA-e i CIK-a uputi zahtjev za imenovanje Sadika Ahmetovića na mjesto zamjenika predsjedavajućeg VMBiH i ministra sigurnosti.

"Vezivanja tog imenovanja s imenovanjima direktora protivna su Zakonu o Vijeću ministara, ali i dosadašnjoj praksi gospodina Špirića. Podsjećamo da nedavna imenovanja ministra Mladena Zirojevića i dvojice zamjenika Živka Marjanca i Mladena Simića Špirić nije dovodio u vezu s imenovanjima direktora UIO-a, RAK-a i DEI-a iako je i tad postojao aktuelni problem imenovanja tih direktora", navodi se.

SDA smatra da "ovakvim ponašanjem Nikola Špirić dokazuje da je puki poslušnik jedne političke stranke i na sebe preuzima odgovornost za funkcioniranje Vijeća ministara, ispunjavanje uvjeta za bezvizni režim i za povlačenje ministara SDA iz Vijeća ministara".