BiH
0

SDA neće podržati kandidate stranaka koje nisu u Zastupničkom domu PS BiH, niti su dio parlamentarne većine

FENA
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) traži od koalicionih partnera da se što brže formira zakonodavna i izvršna vlast na nivou FBiH, saopćeno iz SDA.

Delegati SDA u Domu naroda Parlamenta FBiH će, stoji u saopćenju, prilikom izbora delegata za Dom naroda državnoga parlamenta glasati za kandidate SDA.

SDA, kako se navodi, neće podržati prijedlog Stranke za BiH za kandidata čija stranka nema predstavnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, niti je dio parlamentarne većine. Ukoliko predsjednik Stranke postigne korektan dogovor s nekom od drugih stranka, delegat SDA može podržati takvu listu.

Kandidat za predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH je Safet Softić, a za predsjednika Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH kandidat je Jasenko Tufekčić.

Za predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačkoneretvanskog kantona kandidiran je Ramiz Jelovac. Predsjedništvo SDA dalo je suglasnost kandidatima za ministre u vladama Sarajevskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Bosanskopodrinjskog i Bosanskoposavskog kantona, saopćeno je iz SDA.