"Uvodi se diskriminacija Bošnjaka"
15

SDA ne prihvata Briselski sporazum

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić razgovarao je s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrickom Moonom, baronesom Sayeedom Warsi, predsjednicom Konzervativne partije i ministricom u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva, te Stefanom Fueleom, komesarom Evropske komisije za proširenje.

Tema ovih razgovora bila su aktualna politička pitanja u našoj zemlji u konteksu provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Stranke demokratske akcije.

U saopćenju se navodi kako je Tihić svim sugovornicima prezentirao stavove SDA u povodu najnovijeg prijedloga vladajuće šestorke o provođenju presude u predmetu Sejdić-Finci.

Kako navode u ovoj stranci, cilj presude Evropskog suda za ljudska prava je da otkloni diskriminaciju brojne populacije bh. građana koji ne pripadaju nijednom od konstitutivnih naroda, a ne mogu biti kandidirani za pozicije članova Predsjedništva BiH. Zato je i stav SDA da ovom pitanju treba pristupiti odvojeno, a da pitanje ravnopravnosti konstitutivnih naroda na cijelom teritoriju države Bosne i Hercegovine treba rješavati u posebnom procesu.

"Nasuprot tome, osnovni cilj sporazuma vladajuće šestorke je da osigura izbor kandidata HDZ na poziciju hrvatskog člana bh. predsjedništva. Njime se samo formalno eliminira zabrana kandidiranja ostalih, ali je cjelokupan sistem podređen ostvarenju ciljeva HDZ. Povećanje preferencije kroz elektorske mandate u korist HDZ ide dotle da bi jedan glas u kantonima s hrvatskom većinom vrijedio kao 5 do 10 glasova u kantonima s bošnjačkom većinom, što je potpuno neprohvatljivo i suprotno temeljima demokracije. Uz to, uvodi se diskriminacija bošnjačkog naroda, a de facto bi bila zadržana i diskriminacija ostalih, što bi bilo još gore u odnosu na postojeće stanje. Uz to, bio bi promijenjen izborni sistem, tako da bi sada kantoni postali izborne jedinice u Federaciji BiH, pa bi kantoni s hrvatskom većinom koji imaju oko 400 hiljada stanovnika dobili isti broj kompenzacijskih mandata kao kantoni s bošnjačkom većinom u kojima živi oko 1,8 miliona stanovnika", navodi SDA u saopćenju za javnost.

Dodaje kako, s druge strane, entitet RS ostaje jedna izborna cjelina i u njemu nema elektorskog sistema.

U SDA smatraju kako Briselski sporazum uvodi asimetriju kod izbora članova Predsjedništva koja dosada nije postojala jer u Federaciji BiH uvodi 10 izbornih jedinica - i to u formi kantona i sistem elektora, RS ostaje jedna izborna jedinica. Osim toga, predviđa se da kantoni, kao izborne jedinice budu uneseni i u Ustav BiH, čime bi bilo, smatra SDA, trajno definirano ovakvo stanje i "zacrtan put za stvaranje hrvatskog entiteta samo na dijelu teritorije Federacije BiH".

"Do sada su sve izborne jedinice bile tretirane Izbornim zakonom jer se one u demokratskim sistemima često mijenjaju. Prema ovom Sporazumu, samo bi izborne jedinice-kantoni bili upisani u Ustav BiH, dok bi izborne jedinice u RS ostale samo u Izbornom zakonu", tvrde u SDA.

Navode kako se pokušava izvršiti pritisak na SDA, odnosno Bošnjake, a "nema zahtjeva da RS napravi bilo kakve ustupke jer se pitanje ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH svodi samo na dio entiteta Federacija BiH, a ne uzima se u obzir cijela Bosna i Hercegovina".

Kako je navedeno u saopćenju ove stranke, predsjednik SDA također je istakao da još uvijek nema nikakvoga dokumenta, već da javnost BiH informacije dobiva samo preko medija - na temelju izjava lidera političkih partija koje su kreirale ovaj sporazum.

"Prije ovih sporazuma sa Čovićem i Dodikom, Zlatko Lagumdžija je napravio još samo jedan sporazum - onaj iz 2001. godine o provedbi odluke Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti naroda. Tada je potvrdio RS kao entitet samo srpskog naroda i uspostavio sistem kakav je sada na snazi, što je apsolutno na štetu države BiH i povratnika u RS. Fahrudin Radončić o ovoj problematici ne zna ništa, a sve što je do sada radio je klevetanje onih koji se suprotstavljaju njegovim ličnim interesima", navodi se u saopćenju SDA.

"Za razliku od njih, Sulejman Tihić je akivno sudjelovao u kreiranju i ostvarenju svih do sada provedenih reformskih procesa - počevši od reforme odbrane, granične i sigurnosnih službi, sistema indirektnog oporezivanja, jedinstvenih ličnih dokumenata i ustavnog amandmana o Distriktu Brčko, do sporazuma o vojnoj imovini koji Lagumdžija i Radončić nisu u stanju implementirati", dodaje dalje SDA u saopćenju.

Navodi se da je u ovim razgovorima Tihić sugovornicima kazao da je SDA kao ravnopravan partner spremna nastaviti aktivno sudjelovati u procesu iznalaženja rješenja. Međutim, SDA ne može i neće, kako se dodaje, pristati na ovo što je šestorka sada ponudila jer je to korak unazad u odnosu na Dejtonski sporazum i štetno po državu Bosnu i Hercegovinu.