Sa sjednice u Sarajevu
23

FOTO / SDA: Lagumdžiju smijeniti iz najmanje 12 razloga

FENA
Sjednica Predsjedništva SDA u Sarajevu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sjednica Predsjedništva SDA u Sarajevu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) protiv je asimetričnih rješenja i formiranja nove izborne jedinice, zaključeno je na današnjoj sjednici ovog stranačkog tijela u Sarajevu.

Jedan od zaključaka je i da presudu Sejdić - Finci treba provesti u predviđenom roku putem direktnog izbora članova Predsjedništva BiH od kojih se dva biraju iz Federacije BiH, a jedan iz RS, uz eliminiranje etničkog predznaka, saopćeno je iz Press službe SDA.

Istaknuto je da je SDA, ukoliko postoji suglasnost i drugih stranaka, spremna podržati i indirektan izbor članova Predsjedništva BiH pod uvjetom da preimućstvo u izboru ima Zastupnički u odnosu na Dom naroda i da se osigura ravnopravna pozicija Kluba ostalih s klubovima konstitutivnih naroda.

Indirektan izbor podrazumijeva i promjene nadležnosti Predsjedništva i Vijeća ministara BiH.

SDA se zalaže za rješenje po kojem će Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH imati 21 delegata (iz entiteta RS bira se sedam članova - četiri Srbina i po jedan Bošnjak, Hrvat i ostali, a iz FBiH bira se četrnaest članova - pet Bošnjaka, pet Hrvata, dva Srbina i dva pripadnika ostalih bh. građana).

Predsjedništvo ove stranke smatra da Zlatka Lagumdžiju treba smijeniti iz najmanje 12 razloga koja su već navedena, kao i zbog drugih propusta - "blamaže" prilikom posjete premijera Republike Hrvatske Zorana Milanovića, predstavljanja posjete Banjoj Luci kao zvanične posjete ministra vanjskih poslova BiH Banjoj Luci i drugih razloga.

Zaključeno je da će konačnu odluku o smjeni Zlatka Lagumdžije i glasanju svojih poslanika SDA donijeti neposredno pred glasanje kada budu osigurani svi zakonski i politički elementi (kompletan dogovor o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH i dr.).

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predsjedništvo SDA podržalo je inicijativu za pokretanje procedure razrješenja kantonalnih vlada tamo gdje su ispunjeni zakonski i politički uvjeti, vodeći pri tome računa o ekonomskim i drugim problemima u kantonu. SDA je pozvala građane Srebrenice da se do 24. augusta ove godine registriraju u Srebrenici da bi mogli glasati na predstojećim lokalnim izborima.

Predsjedništvo stranke traži da u popisnom obrascu budu izričito spomenuta tri konstitutivna naroda - Bošnjaci, Hrvati, Srbi, a da se ostave rubrike za ostale i one koji se ne žele etnički izjasniti.

"Odlučno odbacujemo sva insistiranja da se iz popisnog obrasca izbace rubrike s imenima konstitutivnih naroda, jer je to suprotno Ustavu BiH i elementarnim ljudskim pravima. Tim prije što su popisni obrasci u Hrvatskoj i Srbiji sadržavali imena konstitutivnih naroda susjednih država", ističe se u saopćenju SDA.

Prihvaćena je informacija Glavnog operativnog izbornog štaba o pripremi lokalnih izbora i definirani politički ciljevi.