Nakon odluke OHR-a
0

SDA: Ko će sada provjeravati kandidate za ministre?

Piše: N. J.
Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko, danas je donio odluku o prekidu procesa provjere kandidata za ministarske funkcije u BiH, a zadržao je ovlaštenja za smjenjivanje zvaničnika sa funkcija.

Predstavnici političkih partija iz RS-a izrazili su svoje zadovoljstvo, u izjavama za agenciju Srna, zbog ove odluke, dok su u Stranci demokratske akcije mišljenja kako odluka nije najjasnija.

"Ukoliko odluka podrazumijeva prebacivanje nadležnosti OHR-a na domaće institucije, smatramo kako je to dobra i očekivana odluka u procesu generalnog prebacivanja nadležnosti OHR-a na domaće institucije. No, ako ona znači da će stranke moći sad kandidirati svoje kadrove bez provjere i nadzora domaćih institucija, tad se bojimo zloupotreba koje neće biti moguće spriječiti", kazao je za Sarajevo-x.com glasnogovornik SDA, Selmir Kaplan.

U RS-u su manje-više s bezrezervnom podrškom prihvatili odluku.

Predsjednik Srpske demokratske stranke, Mladen Bosić, je istakao kako bi to mogao biti signal promjene odnosa međunarodne zajednice prema društvu u BiH, odnosno prepuštanja lokalnim izabranim ljudima da vode politiku.

"Vidjet ćemo je li to tako ili je ovo samo pojedinačan slučaj", rekao je Bosić.

Odluku je dobrom i korisnom ocijenio predsjednik Demokratske partije, Dragan Čavić, ocijenivši da ona znači "prestanak infiltriranja međunarodne zajednice u pitanja koja se njih ne tiču".

"Dosad OHR nije imao kapacitet nego je preko sumnjivih obavještajnih poslova sumnjivih obavješatajaca u BiH, po pravilu stranaca ili plaćenika koji su radili za njihov račun, donosio procjene ko valja, a ko ne valja", rekao je Čavić, dodavši kako su najčešće eliminirani oni za koje se smatralo da neće raditi na političkoj platformi koju je OHR kreirao kao rješenje za BiH.

"OHR-a napušta koncepciju prejudiciranja rješenja i sve se više svodi na mandat koji smo morali imati od početka, a to je da OHR samo tumači i prati provođenje civilnog aspekta Dejtonskog sporazuma", dodao je on.

Predsjednik Vlade Republike Srpske, Milorad Dodik, okarakterisao je odluku kao akt oslobođenja od okupacije i protektorata, dok je predsjednik Partije demokratskog progresa, Mladen Ivanić, ocijenio da je ukinut mehanizam kojim su bez ikakve pravne osnove pojedini ljudi eliminisani, iako, kako je naveo, za to nije bilo nijednog jedinog razloga.

Komentarišući zadržavanja ovlaštenja za smjenjivanje zvaničnika sa funkcija, Ivanić je rekao da vjeruje da niko u OHR-u više nema hrabrosti da se tim poslom bavi.

"Mislim da će i to brzo da se završi. Ne vjerujem da će oni smjenjivati, jer već dugo nisu, a ne mislim da za to postoje ni politički uslovi", istakao je Ivanić.