U četvrtak formiranje vlasti
0

SDA iznijela konačni prijedlog liste kandidata za izvršnu vlast u FBiH

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) iznijelo je danas konačni prijedlog liste kandidata ove stranke za pozicije u izvršnoj vlasti Federacije BiH.

Riječ je o četiri člana ove stranke - Mirsad Kebo ponovno je kandidiran za potpredsjednika Federacije BiH, dok je Erdal Trhulj kandidiran za ministra energetike, rudarstva i industrije, Adil Osmanović za ministra raseljenih osoba i izbjeglica, Desnica Radivojević za ministra prostornog uređenja i okoliša te Sanjin Halimović za ministra razvoja, poduzetništva i obrta.

Zamjenik predsjednika SDA Asim Sarajlić na današnjoj je konferenciji za medije po završetku sjednice Predsjedništva stranke istaknuo da će nakon dodatnih konsultacija s predstavnicima kantonalnih odbora SDA biti određen i kandidat ove stranke za ministra kulture i sporta u Vladi FBiH.

Istaknuo je također da je Predsjedništvo SDA dalo punu podršku predsjedniku stranke Sulejmanu Tihiću u daljnjim pregovorima o formiranju vlasti u Federaciji BiH.

Sarajlić je na pitanje novinara potvrdio da dogovor stranačkih lidera o formiranju vlasti u FBiH još nije postignut, navodeći da u ovoj stranci očekuju da će taj proces uspješno biti okončan na današnjim dogovorima stranačkih predstavnika u OHR-u.

"Bez obzira na to da li će danas biti postignut dogovor u OHR-u, u četvrtak ćemo krenuti s formiranjem vlasti u FBiH te Doma naroda Federalnog parlamenta", kazao je Sarajlić.

Podsjetio je da je prema dosadašnjem dogovoru potpisnica Platforme za predsjednika Vlade FBiH kandidiran Nermin Nikšić uime SDP-a, potpredsjednika Vlade FBiH Desnica Radivojević uime SDA, dok kandidata za drugog potpredsjednika trebaju imenovati stranke s hrvatskim predznakom.