Odgovor na medijske spekulacije
0

SDA: Imena u budućem Vijeću ministara BiH nisu dogovorena

Piše: J. H.
Erdal Selmanović, portparol SDA i Sulejman Tihić (Foto: Sarajevo-x.com)
Erdal Selmanović, portparol SDA i Sulejman Tihić (Foto: Sarajevo-x.com)
Iako su neki mediji prenijeli informaciju o dogovoru šestorke oko imena budućeg saziva Vijeća ministara BiH, u SDA su demantovali takve spekulacije. U ovoj stranci ne gaje veliki optimizam kada je riječ o formiranju Vijeća ministara, ali očekuju dogovor oko ključnih zakona i budžetu.

Prema informacijama pojedinih medija, sastanak šestroke koji je zakazan za srijedu u Parlamentu BiH trebao bi biti samo formalnost jer je, navodno, sve dogovoreno.

Prema toj informaciji, novi premijer BiH trebao je biti Vjekolsav Bevanda, ministrica pravde Borjana Krišto, Martin Raguž bio bi ministar za izbjeglice i raseljena lica dok bi dosadašnji predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić bio na čelu ministarstva financija BiH.

Prema tom navodnom dogovoru, Mladen Zirojević bio bi ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, dok bi Sredoje Nović ostao na čelu ministarstva civilnih poslova. SDA i SDP bi dobili četiri ministarstva i to vanjske poslove, promet i komunikacije, ministarstva sigurnosti i odbrane.

U Stranci demokratske akcije potvrdili su nam kako još uvijek nije razgovarano o imenima te da su ovi rasporedi čista spekulacija.

"Na sastanku u srijedu prvo će se razgovarati o zakonima kao što su sistem državne pomoći, popis stanovništva i vojna imovina. Onda će na dnevni red doći razgovori o budžetu Bosne i Hercegovine. Mislim da postoje realne šanse da dođe do dogovora oko ovih nabrojanih zakona i budžeta", izjavio je za naš portal Erdal Selmanović, portparol Stranke demokratske akcije.

Kako su nam poručili u ovoj stranci, nema pretjeranog optimizma oko formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH.

"Ništa, apsolutno ništa nije dogovoreno. Ljudi izvlače iz konteksta neke stvari. Svaki sastanak je cjelina za sebe. Ako se uspiju dogovoriti oko ova tri zakona i budžeta, možemo reći da je sastanak bio više nego uspješan", dodao je Selmanović .

Sastanak šestorke najavljen je za srijedu u Parlamentu Bosne i Hercegovine.