Sastanak užeg rukovodstva stranke
80

FOTO / SDA i za i protiv smjene Zlatka Lagumdžije

Piše: J. Hadžiahmetović
Na danas održanom Kolegiju Stranke demokratske akcije razgovaralo se o provođenju presude Sejdić-Finci, predstojećim lokalnim izborima s posebnim osvrtom na Srebrenicu, reviziji biračkih spiskova gdje je to potrebno, ali i o krizi koja je nastala nakon što je BiH glasala za Rezoluciju o Siriji koja je naišla na oštre kritike političara iz RS-a nakon čega su Milorad Dodik i Nebojša Radmanović zatražili ostavku Zlatka Lagumdžije na mjesto ministra vanjskih poslova. SDA je iznijela svoje razloge za i protiv smjene lidera SDP-a.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Sulejman Tihić, predsjednik SDA, kaže kako se njegova stranka zalaže za smjenu Lagumdžije, ali ne zbog toga što je dao nalog da predstavnik BiH u Generalnoj skupštini UN-a glasa za usvajanje Rezolucije o Siriji, već zbog mnogih drugih razloga.

"Prvo, Lagumdžija treba podnijeti ostavku ili biti smijenjen zbog insistiranja na poziciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, iako je bio svjestan da u ovom mandatu tu funkciju treba da obnaša predstavnik iz reda hrvatskog naroda zbog čega se kasnilo sa formiranjem VM BiH. Drugo, zbog izbacivanja oba HDZ-a iz Vlade FBiH i narušavanja političkih odnosa između konstitutivnih naroda. Treće, predstavljanja radne posjete Banjoj Luci kao zvanične posjete ministra vanjskih poslova BiH entitetu RS-a", kazao je Tihić.

Kao četvrti razlog, SDA navodi pristajanje Lagumdžije i SDP-a na globalni fiskalni okvir BiH i zamrzavanje državnog budžeta na iznos koji nije dostatan za funkcionisanje institucija BiH.

"Peti razlog za njegovu smjenu ili ostavku je pokušaj izbacivanja SDA kao legitimnog predstavnika bošnjačkog naroda iz vlasti na svim nivoima. Tražimo smjenu i zbog nezakonitog imenovanja Nadzornog odbora Federalne televizije i otvorenog političkog pritiska na Javni radio-televizijski servis, zbog insistiranja da policiju stavi pod političku kontrolu i ugrozi njenu operativnu i finansijsku samostalnost u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije", dodao je Tihić.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Kao još neke od razloga za Lagumdžijinu ostavku, SDA navodi napade na pravosudni sistem, povezanost sa najvećim korupcijskim aferama (Reket, Bošnjački institut, Rundap...), potpisivanje protokola u vrijednosti od 12 milijardi KM sa fantomskom firmom, potpisivanja sporazuma sa dva HDZ-a i SBB-om o provođenju presude Sejdić-Finci, te narušavanje autonomije univerziteta i pokušaja ukidanja vjeronauke u školama.

Osim ovoga, SDA neće odustati od dogovora koji su postigle stranke parlamentarne većine za koje je Dodik rekao da se do daljnjeng suspenduju.

"Smatramo da nije dobra najava SNSD-a i Milorada Dodika o blokiranju institucija BiH i mi se tome protivimo", dodao je predsjednik SDA.

Sulejman Tihić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sulejman Tihić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Prema Tihićevim riječima, SDA nikada nije bila jedinstvenija i njegova predsjednička pozicija u toj stranci nikada nije bila sigurnija.