Asim Sarajlić
0

"SDA i SDP trebaju zajedničku platformu"

SRNA
Asim Sarajlić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Asim Sarajlić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
SDA i SDP BiH trebaju imati zajedničku platformu, prevenstveno prema hrvatskom bloku u Federaciji BiH, a onda pokušati kreirati zajednički nastup ove četiri stranke prem partijama u Republici Srpskoj, smatra zamjenik predsjednika SDA Asim Sarajlić.

Prema njegovim riječima, zajednički nastup SDA, SDP-a, HDZ-a i HDZ 1990 podrazumijeva stvaranje funkcionalne BiH koja će biti efikasna, te koja će se izjasniti da li zaista želi put ka EU, koji ne postoji ako država sama ne može donositi odluke.

"Svi imamo svoje platforme, ali se moramo ponašati u skladu sa realnošću sistema u BiH, ustavnih rješenja i zadatih vrijednosti kao što su blokovi SNSD - SDS, te HDZ BiH - HDZ 1990. Moramo biti svjesni da su to legitimni predstavnici koji imaju svoje utemeljenje u parlamentima i s njima treba razgovarati", rekao je Sarajlić za "Oslobođenje".

Prema njegovim riječima, koji nivo dogovora će se postići, zavisi od ovih šest stranaka, te od međunarodne zajednice u BiH, ali SDA neće zajedno sa Savezom za bolju budućnost BiH, po cijenu da ide u opoziciju.