BiH
21

SDA i SDP ne podržavaju izgradnju podzemnih garaža kod Vijećnice

Klix.ba
Prikaz trga u 3D-u
Prikaz trga u 3D-u
Već drugu sjednicu za redom vijećnici SDA i SDP ne žele podržati Prijedlog odluku o davanju predhodne saglasnosti za kreditno zaduženje za realizaciju kapitalnog projekta Općine Stari Grad tj. izgradnje podzemne garaže preko puta Vijećnice.

S obzirom da ova Odluka ni prošloj sjednici Općinskog vijeća (27. februara), ni na današnjoj (31. marta) nije dobila dvotrećinsku većinu, te kao takva nije usvojena jer vijećnici SDA i SDP ponovo nisu podržali pomenuti Prijedlog odluke, Općina Stari Grad nije u mogućnosti da počne rješavati gorući problem sa parkiranjem u općini Stari Grad, navodi se u saopćenju za javnost.

Podsjećamo, Općinsko vijeće je dalo predhodnu saglasnost za pokretanje procedure kreditnog zaduženja Općine Stari Grad Sarajevo kod Saudisjskog arabijskog fonda za realizaciju četiri kapitalna projekta, a među njima i projekta “Izgradnja javne podzemne garaže sa multifunkcionalnim javnim trgom, te radova saobraćajnog i vanjskog uređenja prostora na lokalitetu Šahinagića ulica u Sarajevu”.

Međutim s obzirom da procedura kreditnog zaduženja kod Saudisjskog arabijskog fonda može trajati i do godinu dana, a nije sigurno ni da će pomenuto kreditno zaduženje Općina i dobiti, načelnik Hadžibajrić je predložio da ubrzaju proceduru, da se raspiše Javi konkurs za pokretanje procedure kreditnog zaduženja Općine Stari Grad Sarajevo kod Komercijalnih banaka u iznosu od pet miliona KM za realizaciju projekata Izgradnje javne podzemne garaže s obzirom na gorući problem parkiranja u Općini. Namjera je bila da se ubrza procedura, raspiše Javni konkurs za prijavu zainteresovanih komercijalnih banaka i da se onda vidi koja je napovoljnija solucija za Općinu i da zajedno s Općinskim vijećem donese konačnu odluku.

Međutim, vijećnici SDA i SDP ponovo nisu imali sluha tako da Prijedlog odluke nije dobio dvotrećinsku većinu koja je u ovom slučaju neophodna.

Garaža je planirana na dvije podzemne etaže s ukupnom površinom od 5.000 kvadrata. Broj parking mjesta, uključujući i mjesta za hendikepirane osobe, iznosi 155. Osim parkinga, riješeni su i servisni prostori, a na nivou -1 predviđeni su javni toaleti.

Višenamjenski trg površine 3.500 kvadrata bit će popločan i služit će za okupljanje građana, održavanje manifestacija, zabavu i odmor. Bit će to najveća javna otvorena površina u gradu. Na njegovoj južnoj strani planirana su igrališta za djecu s uređenim zelenim površinama, uz koje je predviđen manji plato uokviren plitkim kanalom s vodoskocima. Na platou je predviđen prostor za montiranje bine za vrijeme održavanja manifestacija.