BiH
0

SDA i SBiH protiv prodaje Elektroprivrede i BH Telecoma

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Stranka demokratske akcije (SDA) i Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) saglasne su da ni u kojem slučaju ne treba prodavati Elektroprivredu BiH i BH Telecom, kao i da treba zadržati postojeće stanje u omjeru 90 prema 10 u korist države.

Ovo su novinarima prenijeli predsjednici SDA Sulejman Tihić i SBiH Amer Jerlagić nakon radno konsultativnog sastanka koji je održan u Centrali SDA u Sarajevu.

Jerlagić je dodao da je razgovarano i o popisu stanovništva, aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i FBiH te vojnoj imovini.

"Razočarani smo činjenicom da radna komisija Vijeća ministara BiH još nije učinila ništa o pitanju uknjiženja 63 vojne kasarne na državu BiH, a na ovo je upozorio i komandant NATO-štaba Sarajevo general Walter Lord", kazao je Jerlagić.

Apelirao je na radnu komisiju da ubrza rad i privede ovaj posao kraju radi oslobađanja puta BiH ka NATO-u.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić pojasnio je da su dvije stranke zabrinute određenim rješenjima za popis stanovništva vezanim za državljanstva, a koje je ponudila Agencija za statistiku BiH te istakao da obje stranke podržavaju rad Koalicije Prvi mart.

Osvrnuo se i na situaciju u FBiH, a kada je u pitanju hapšenje Živka Budimira te kazao da SDA polazi od presumpcije nevinosti.

"Svi su nevini dok se ne dokaže suprotno i u tom smislu mi i djelujemo", istakao je.

Inicijativu SDP-a za prenošenje ovlasti predsjednika na potpredsjednike kao i kompletno djelovanje SDP-a u teškim političkim trenucima ocjenjuje brzopletom.

Radi boljeg informiranja javnosti i zaustavljanja spekulacija o svom zdravstvenom stanju, Tihić je potvrdio da su mu na Klinici u Heidelbergu urađena dva operativna zahvata na plućnim krilima te da su operacije bile uspješne.

"Doktori su zadovoljni i postoperativnim tokom tako da sam se vratio i počeo raditi, ali umjerenim intenzitetom", zaključio je Tihić.