Jurišić kod Tihića
0

SDA i HSP za ustavnu reformu u cijeloj BiH

Piše: F. B.
Sastanak dvaju stranačkih rukovodstava: Visok stupanj saglasnosti (Foto: F. Krvavac)
Sastanak dvaju stranačkih rukovodstava: Visok stupanj saglasnosti (Foto: F. Krvavac)
Ustavna reforma treba se sprovesti na terotoriji cijele Bosne i Hercegovine, nikako ne na jednom teritoriju, zajednički je stav dvaju stranaka koje su danas imale prvi zvanični sastanak nakon Općih izbora 2010.

Sulejman Tihić, predsjednik SDA i Zvonko Jurišić, predsjednik Hrvatske stranke prava jučer su, nakon sastanka visokih stranačkih delegacija, kazali kako je, pored imperativa ustavne reforme na cijeloj teritoriji BiH potrebnno implementirati i još neimplementirane anekse Dejtonskog sporazma.

"Prije svega, zaključili smo da je potrebno okončati sa procesom povratka, ali i implementirati Anesk 9 koji govori o zajedničkim državnim javnim sistemima poput željezničkog, poštanskog, elektroenergetskog. Te integracije bi pospješile ekonomske integracije BiH", kazao je Tihić, dodajući kako će razgovori dvaju stranaka biti nastavljeni nakon što se formiraju se provede izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. On je, također, iznio stav kako je nerealno krenuti u dubinske ustavne reforme i da sa njima treba čekati pogodniji trenutak.

Prijatelji Hrvata su i u Sarajevu

Jurišić je rekao kako HSP želi aktivniju ulogu u političkim procesima u BiH

"Dosadašnja hrvatska politika nije bila dobra jer se više pričalo a manje radilo. Ne mogu se više dobijati izbori na priči kako će se zalagati za ustavne promjene, a onda poslije to ostaviti po strani. Ne može se zagovarati ustavna reforma na jednom dijelu teritorije BiH. Ne može se više govoriti kako su negdje drugdje veći prijatelji Hrvata nego u Sarajevu i Mostaru", kazao je lider HSP-a, dodajući kako dvije stranke dijele mišljenje kako se pored ustavne reforme treba pozabaviti i ekonomijom i borbom protiv korupcije.

I Jurišić je kazao kako će se razgovori nastaviti nakon što budu formirani domovi naroda u federalnom i državnom parlamentu.

Jurišić je, također, dodao kako je njegova stranka stajališta da predsjedavajući Vijeća ministara BiH treba pripasti Hrvatu, ali i da se to pitanje treba riješiti poslovnikom, zakonom, a ne nekim džentlmenskim sporazumom.

O malim i velikim Hrvatima

"Sad neko kaže u SDP-u su mali Hrvati, u HSP-u nešto veći, a u HDZ-u su najveći Hrvati", cinično je dodao Jurišić.

Na novinarsko pitanje s kim će SDA ići u koaliciju predsjednik Tihić nije mogao dati precizan odgovor. Precizirao je tek kako je Socijaldemokratska partija prvi partner SDA. On je rekao kako će sve biti jasnije nakon što se formiraju entitetski i državni domovi naroda, ali i da sumnja kako se vlast može formirati bez oba HDZ-a, odnosno bez Bože Ljubića i Dragana Čovića.