BiH
0

SDA i HDZ uvjereni da će formirati Vladu HNK

FENA
Predstavnici kantonalnih organizacija HDZ-a BiH i SDA danas su u Mostaru održali sastanak na kojem je bilo riječi o formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, no i dalje nije poznato ime stranke ili stranaka koje bi u kantonalnoj Skupštini trebale podržati izbor nove vlade.

"SDA i HDZ BiH u Skupštini HNK-a imaju jako kvalitetnu i stabilnu većinu od 18 zastupnika koja će obezbijediti jedno normalno funkcionisanje budućoj vladi", izjavio je nakon sastanka predsjednik Kantonalnog odbora SDA Edin Mušić, ali nije htio reći tko će im dati podršku u Skupštini kako bi nova vlada bila formirana.

Naime, 18 zastupnika SDA i HDZ-a nije dovoljan broj kako bi se formirala nova vlada.

"Puno je važnije da HNK konačno dobije vladu od onog "ko će podići ruku", kazao je Mušić, dodavši da će se za potreban broj glasova pobrinuti SDA.

"U grupaciji od preostalih 12 zastupnika postoji jedno izuzetno pozitivno raspoloženje da se u interesu građana ovog kantona potvrdi imenovanje vlade", naglasio je Mušić, istakavši kako će se u toku naredne sedmice, možda i prije, finalizirati sporazum oko uspostavljanja kantonalne vlade.

Nakon toga će, kako je kazao, SDA i HDZ BiH dostaviti imena kandidata za ministre u vladi mandataru Nevenku Hercegu, nakon čega će, uz potrebne analize u proceduralnom smislu biti sazvana Skupština HNK na kojoj će se potvrditi imenovanje vlade.

Predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Rafael Gagro istakao je kako je danas napravljen okvirni sporazum, naglasivši kako će vladu podržati svaki ozbiljni zastupnik u Skupštini HNK.

Govoreći o raspodjeli resora, kazao je da će HDZ imati premijera (Nevenko Herceg) i pet ministarskih pozicija, dok bi SDA eventualno trebala dobila pet bošnjačkih i jednu srpsku ministarsku poziciju.