BiH
18

SDA i HDZ: Mi činimo okosnicu vlasti, a ostalima su vrata još otvorena

Piše: E. Gorinjac
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
SDA i HDZ BiH će biti baza svih koalicija koje će se desiti na raznim razinama vlasti u BiH, istaknuto je danas nakon sastanka delegacija ove dvije stranke.

"Ove dvije stranke će biti ugaoni kamen za izgradnju svih budućih koalicija. Zaključili smo da što brže treba ići ka stvaranju koalicije i formiranju vlasti, da je potrebno formirati stabilne većine, po mogućnosti koherentne i jednoobrazne od najbižeg nivoa pa do vrha. Koalicije moraju biti programske", kazao je Bakir Izetbegović, potpredsjednik SDA.

Dodao je da su za ove dvije stranke prioriteti deblokada euroatlanskih integraciija, sigurnost građana, privreda i intenzivno zapošljavanje, ljudska prava, ravnopravnost naroda i građana, uklanjanje svih vidova diskriminacije, izmene Ustava i Izbornog zakona, socijalna politika i pozicija branitelja.

SDA: Prihvatljiv Savez za promjene

"Krenut ćemo od najnižeg nivoa i gledati da što prije formiramo zakonodavne vlasti na nivou kantona, a kada je u pitanju rješavanja problema krenut ćemo od lakšeg ka težem", kazao je Izetbegović.

On je dodao da su razmatrane i potencijalne koalicije sa drugim strankama i da su u ovom trenutku još uvijek svima vrata otvorena i da se svi mogu uključiti.

"Kada je u pitanju RS, čekat ćemo da se ta križaljka završi, vidjet ćemo šta je koja od strana u RS-u spremna kada je u pitanju ovo što smo mi stavili kao prioritete", istaknuo je Izetbegović.

Dodao je da u narednih sedam do deset dana treba završiti ciklus dogovora sa drugim potencijalnim partnerima u vlasti. Za deset dana bi se ove dvije, ali i druge stranke koje budu činile vlast, prema Izetbegovićevim riječima, trebale ponovo sastati i krenuti sa raspodjelom funkcija.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je nakon sastanka rekao da je danas dogovoreno, odnosno potvrđeno partnerstvo između SDA i HDZ-a na svim nivoima. Kazao je kako je Izetbegovića na današnjem sastanku upoznao i sa sadržajem razgovora prethodnih dana koje je imao sa drugim strankama, prvenstveno sa SNSD-om.

"Vrlo jasno smo kazali da nam je cilj da imamo uspostavljenu vlast što prije na svim razinama kako bi počeli baviti se konkretnim problemima. Vjerujem da će za najadalje deset dana predstavnici i jedne i druge stranke načiniti okvir, odnosno presjek interesa okrenut ka BiH, što smo danas iznijeli, i da ćemo već tada imati okvirni sporazum o partnerstvu ove dvije stranke na svim razinama", kazao je Čović.

Predsjednik HDZ-a kaže da je i dalje uvjeren da će BiH dobiti novu vlast na svim nivoima do kraja ove godine ili da će se bar sve pripremiti za "popunu vlasti".

"Najznačajnije pitanje je ekonomski stabilizirati BiH, a s durge strane najbitnije je poslati poruku prijateljima izvana da su naš prioritet euroatlanske integracije i tu nema dileme kada su u pitanju ove dvije stranke", kazao je Čović.

Odgovarajući na pitanje o partner u vlasti na državnom nivou kada su u pitanju stranke iz RS-a, izetbegović je kazao da je moguće da partner bude i SDS, odnosno Savez za promjene.

"Volja birača u RS-u je da Dodik predsjednik RS-a, a Ivanić član Predsjedništva. Imamo dva bloka u RS i prepustit ćemo da oni riješe tu križaljku. Što se tiče SDA, mi ne bi imali ništa protiv da partner na državnom nivou ovog puta bude alternativni blok, odnosno PDP, SDS i stranke koje idu uz njih, ali to zavisi od njih i njihove snage",

S druge strane, Čović je rekao kako da je HDZ vrlo jasan kada je partner iz RS-a u pitanju.

"Kao što svaka druga stranka može tražiti partnere u vlasti po svojim vjerovanjima da bi s nekim lakše riješio probleme, u tom smo i mi danas duhu razgovarali. HDZ je još prije nekoliko dana imao sastanak sa SNSD-om i također je vrlo snažno iskazao to partnerstvo između ove dvije stranke (SNSD i HDZ). Dodik i njegovi saradnici su nas uvjerili kako će imati većinu unutar RS-a, onda ne vidim razlog zašto ta većina ne bi bila tako postavljena na svim razinama i to ćemo do kraja poštovati. Nadam se da je to jasan odgovor", rekao je Čović.

"Možemo čak i sa SBB-om"

Na pitanje šta ako SNSD ne bude imao većinu, čović je rekao da ne bi nagađao i da neki nagađaju da se vlast može formirati i bez HDZ-a i SDA, ali "ja kažem da ne može".

Dodatno odgovoarajući na mogućnost vlasti sa savezom za promjene, Čović je kazao da "ukoliko s tim ljudima niste sjeli zajedno nijednom u proteklih mjesec ili dva dana, onda i to dovoljno govori, niti postoji interes da se uopće sjedne. Ne samo s moje strane. Mislim da ste opet dobili jasan odgovor".

Međutim, dodao je da će sutra održati sastanak sa Mladenom Ivanićem i Željkom Komšićem.

Osvrćući se na partnere u Federaciji, Izetbegović je dodao da SDA još nikome ne zatvara vrata za pregovore i zajedničku uspostavu vlasti, pa "čak ni SBB-u, jer i oni su imali kvalitetan izborni rezultat".

Kada su u pitanju promjene Ustava, iz SDA i HDZ-a kažu da nisu razgovarali o detaljima. Nije, kažu, bilo detaljnih razgovora ni o koordinacionom mehanizmu.

Izetbegović je naglasio da je njegova procjena kako će se postići rješenje za koordinacioni mehanizam, a za pitanje presude "Sejdić-Finci" u roku od godinu.

"Što se tiče koordinacionog mehanizma, on ne bi trebao biti glomazan, već efikasan", kazao je Izetbegović.