BiH
5

SDA i DF još uvijek biraju kadrove za formiranje Vlade KS

Piše: E. F.
Najava Sporazuma o principima uspostave vlasti (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Najava Sporazuma o principima uspostave vlasti (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Novi ministri u Vladi Kantona Sarajevo trebali bi biti imenovani u naredni petak i to na prvoj redovnoj sjednica Skupštine Kantona Sarajevo. Iako bi do tada trebala biti poznata imena novih ministara, kako Klix.ba saznaje, izbor onih koji će preuzeti funkcije još uvijek je u toku.

Naime, stranke koje čine vlast na nivou Kantona, odnosno SDA i DF, ovih dana još uvijek biraju kadrove koji će popuniti ministarska mjesta. Ovo je za Klix.ba potvrdio i Samer Rešidat, predsjednik Kantonalnog odbora Demokratske fronte BiH - Željko Komšić.

"U naredna dva održat će se razgovori i Kadrovska komisija predložit će Kantonalnom odboru kandidate te će se konačan prijedlog uputiti Predsjedništvu stranke", kazao je Rešidat za Klix.ba.

Isto nam je potvrđeno u SDA gdje se upravo večeras odlučuje o raspodjeli ministarskih pozicija među kandidatima ove stranke.

No, kako se čini, jedino što je za sada sigurno jeste raspodjela resora među strankama. Tako, SDA će pripasti Ministarstvo finansija, prostornog uređenja, Ministarstvo saobraćaja i komunikacija, Ministarstvo privrede ili komunalnih poslova te Ministarstvo obrazovanja nauke i mladih.

DF će na upravljanje dobiti ministarstva zdravstva, unutrašnjih poslova, socijalne politike, kulture i sporta te Ministarstvo za boračka pitanja.

Jedna ministarska pozicija u naredne četiri godine dodijeljena je i kadrovima BPS-a.