BiH
80

SDA: Dodjela priznanja ratnim zločincima vrijeđanje žrtava genocida

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) jučerašnje obilježavanje 25. godišnjice "protivustavno samoproglašene Narodne skupštine Republike Srpske, a naročito dodjelu priznanja osvjedočenim i presuđenim ratnim zločincima" smatra užasavajućom porukom za sve normalne ljude i cijeli dobronamjerni svijet, a posebno za povratnike, saopćeno je iz SDA.

Ovim činom, kažu, na najgrublji mogući način, vrijeđaju se žrtve genocida i drugih najstrašnijih zločina za koje su najodgovorniji zločinci kojima su dodijeljene povelje.

"Jučerašnji čin skupštine RS, ranije održani referendum, današnji prijedlog Zakona o Danu RS-a kojim se izbjegava odluka Ustavnog suda BiH, kao i niz drugih postupaka predstavljaju očigledne dokaze da aktuelno rukovodstvo tog entiteta nije opredijeljeno za poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da njegova politika i postupci predstavljaju prijetnju stabilnosti i miru u BiH kao i regionu", navedeno je u saopćenju.

Naglašavaju da ukoliko vlasti RS-a konačno ne shvate da se ne mogu ovako ponašati, te da moraju osigurati punu ravnopravnost naroda i građana, kao i pružiti zaštitu žrtvama genocida i zločina, a ne vrijeđati ih, moraju znati da dovode u pitanje Dejtonski mirovni sporazum i njegovu unutrašnju strukturu.

Imajući u vidu sve to, Predsjedništvo SDA će razmotriti svoje daljnje korake, saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću SDA.