BiH
9

SDA, DF i HDZ: Žena na čelu Skupštine ZDK dovoljno govori o našem stavu

Piše: E. M.
Nakon što su nevladine organizacije tražile da se prilikom formiranja nove Vlade ZDK ispoštuje Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH, reagovale su i političke partije.

Koalicioni partneri SDA, DF i HDZ oglasili su se javnim saopćenjem u kojem su naveli da ne podržavaju navedene promjene i dalje prolongiranje formiranja vlasti.

U saopćenju za javnost usljed reagiranja ženskih udruženja na činjenicu da nema žena u predviđenom sastavu Vlade Zeničko-dobojskog kantona, predsjednici kantonalnih odbora SDA, DF i HDZ su istakli da činjenica da je žena na čelu skupštinskog rukovodstva u ZDK jasno govori o tome kakav stav prema mjestu žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti ima Skupština ZDK.

"Rukovodeći se svim važnim parametrima za izbor kandidata za ministarske pozicije Kantonalni odbori SDA, DF-a i HDZ-a su svjesni da ovaj put u konačnom odabiru kandidata imamo samo prijedloge za ministre no shodno tome u svim narednim imenovanjima koje vrši vlada i Skupština vodit će se računa o rodnoj zastupljenosti", dodaje se u saopćenju.

Također, predsjednici kantonalnih odbora SDA, DF i HDZ su složni da dalje prolongiranje konstituisanja Vlade ni u kom slučaju nije primjereno zbog svih složenih zadataka koji čekaju Vladu u narednom periodu te da se ne može trpiti prolongiranje.

Iako je kolegiji Skupštine ZDK donio jednoglasnu odluku u kojoj se traži od mandatara Vlade ZDK Miralema Galijaševića da dostavi novi spisak kandidata za ministarske pozicije u kojem će biti ispoštovan Zakon o ravnopravnosti spolova, za sada, prema nezvaničnim informacijama, žena u vlasti ZDK ipak neće biti.

Stav Kolegija Skupštine ZDK i mandatara Galijaševića bit će poznat 3. marta, odnosno, posljednjeg dana da koalicioni partneri dostave nove kandidate za ministre u Vladi Kantona uvažavajući ravnopravnost spolova. Isto tako, tog dana će biti zakazan i datum održavanja sjednice Skupštine ZDK na kojoj će se vršiti potvrđivanje Vlade Kantona.