BiH
0

SDA: Deklaracija HNS-a unijela nemir u osjetljivom političkom trenutku

FENA
SDA smatra da je Deklaracija Hrvatskog narodnog sabora (HNS) unijela bespotreban nemir u osjetljivom političkom trenutku kada se trebaju implemenirati izborni rezultati, saopćeno je iz stranke nakon sjednice Predsjedništva koja je održana u Sarajevu.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

"U ovom momentu nije realno voditi rasprave oko značajnih ustavnih reformi u BiH, a posebno o novoj teritorijalnoj organizaciji zemlje. Umjesto toga potrebno je voditi razgovore o reformama u realnom sektoru koje će dovesti do jačanja ekonomije, povećanja radnih mjesta i boljeg životnog standarda građana. Predsjedništvo SDA odbacuje kao neprihvatljive stavove iz jučerašnje Deklaracije Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koje su na tragu dodatnih etničkih i teritorijalnih podjela zemlje", kažu iz SDA.

Cilj buduće ustavne reforme može biti samo reintegracija zemlje, a nikako njena dodatna dezintegracija. Stoga se odbacuju prijedlozi o novim etno-teritorijalnim podjelama, etničkoj podjeli javnih servisa i slično. Predsjedništvo SDA osuđuje i pokušaje revidiranja historije i vršenja pritiska HNS- a na Haški tribunal vezano za suđenje funkcionerima paradržave Herceg-Bosne za udruženi zločinački pothvat.