Sulejman Tihić
0

SDA će blokirati popis stanovništva

SRNA
Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je da popis stanovništva u BiH neće biti održan 2011. godine kako je to planirano, jer će ministri SDA u Savjetu ministara BiH i poslanici ove stranke u parlamentu BiH glasati protiv zakona o popisu.

"Revidirana strategija provedbe Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, kreditno zaduženje od 500 miliona KM za pomoć povratku izbjeglih i raseljenih te popis stanovništva dio su istog paketa i jedno bez drugog ne ide. Srpski delegati u Domu naroda parlamenta BiH srušili su strategiju o povratku, čime su srušili i cijeli paket. SDA neće glasati za zakon o popisu stanovništva ni u Savjetu ministara BiH ni u parlamentu BiH", rekao je Tihić.

Ministri i poslanici Stranke za BiH, takođe, neće podržati usvajanje zakona o popisu stanovništva u BiH, a potpredsjednik stranke Beriz Belkić tvrdi da je neprihvatljiv popis koji će da sadrži obavezu nacionalnog izjašnjavanja građana, prenose sutrašnje "Nezavisne novine".

"Možemo podržati samo popis ako će popisni listić sadržavati podatke koje traži EU. Nacionalna opredijeljenost nije među tim zahtjevima, stoga zakon o popisu koji to sadrži neće dobiti našu podršku. Uz to, mislimo da je odbacivanje stretegije povratka ili opstrukcija njenog usvajanja kršenje ljudskih prava i snažno se protivimo takvoj politici", tvrdi Belkić.

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić izjavio je da bi SDA trebalo da vodi računa o tome da li je nešto dobro za BiH i Bošnjake, a ne kako je o nečemu glasao SNSD ili neka druga stranka, pa im se svetiti. 

"To nije dobro. Najava SDA da neće podržati zakon o popisu stanovništva u BiH ne vodi ničem dobrom, jer predstavlja politiku osvete", konstatovao je Vasić. 

On je dodao ne zna razloge zbog kojih su delegati SNSD-a u parlamentu BiH glasali protiv strategije o povratku, ali je naglasio da je siguran da se ne radi ni o kakvim dnevnopolitičkim porivima, već o principijelnim i suštinskim primjedbama. 
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH i član Glavnog odbora SNSD-a Dušanka Majkić objasnila je da su njene stranačke kolege glasale protiv strategije, jer je njom forsiran povratak, a zanemarana prava onih koji žele ostati u mjestima u koja su protjerani. 

SDA i Stranka za BiH u Predstavničkom domu parlamenta BiH ukupno imaju 17 poslanika i bez njihove podrške niti jedan zakon ne može biti usvojen. SDA ima devet, a Stranka za BiH osam poslanika.

U Savjetu ministara BiH svi ministri iz reda bošnjačkog naroda su iz ove dvije stranke, a odluke i zakone, koji idu u parlament, donosi prostom većinom, odnosno glasovima većine ministara koji glasaju.