BiH
3

SDA: Budimir treba da smijeni Nikšića

FENA
Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se danas saopćenjem za javnost u kojem navodi da predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, štiteći ustavni poredak i poštujući zakone, "treba smijeniti Nermina Nikšića sa pozicije premijera i zaustaviti njegovo nasilje nad institucijama i građanima Federacije BiH".

"Svojom bahatošću i beskrupuloznim kršenjem Ustava i zakona, Nermin Nikšić svakodnevno potvrđuje da bi bio najbolji premijer u Sjevernoj Koreji. Njegova odluka da svojevoljno i nezakonito produži mandat direktoru Razvojne banke Federacije BiH, prosljeđivanje prijedloga budžeta Federacije BiH u Parlament bez suglasnosti Vlade, odbijanje da zakaže sjednicu Federalne vlade, jer je uzurpirao njene nadležnosti, govore da Nikšića ne interesiraju Bosna i Hercegovina i život njenih građana, već samo želje svoga stranačkog šefa", kaže se u saopćenju SDA.

Da nema nikakvih obzira, kako se dodaje u saopćenju, Nikšić je pokazao imenujući svog brata Mirsada za izvršnog direktora u Autocestama Federacije BiH, dok sad opstruira imenovanje nadzornog odbora u toj istoj firmi, gdje su i generalni i izvršni direktor članovi SDP-a, "kako bi braća Nikšić nesmetano radila za svoju i korist svoje stranke".

" To je slučaj i u nekim drugim javnim kompanijama u Federaciji. Zato predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, štiteći ustavni poredak i poštujući zakone, treba da smijeni Nermina Nikšića s pozicije premijera i zaustavi njegovo nasilje nad institucijama i građanima Federacije BiH", kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću SDA.