Na sastanku lidera
0

SDA 11. januara nudi svoj prijedlog za formiranje vlasti

SRNA
Pres-konferencija SDA (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Pres-konferencija SDA (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
SDA će ukoliko se stvore potrebni preduslovi u utorak, 11. januara, na sastanku lidera političkih partija u BiH izaći sa svojim prijedlogom za formiranje vlasti, izjavio je Srni portparol SDA Salmir Kaplan.

Kaplan je pojasnio da se SDA iz tih razloga nije odazvala na sastanak lidera koji je najavljen za ponedjeljak, 10. januara i da je predlagala da sastanak predstavnika političkih stranaka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH bude održan na nivou predsjednika tih partija.

On nije mogao reći ništa više u vezi prijedloga SDA za formiranje vlasti, pojasnivši da je on još u procesu izrade.

Kaplan je rekao da nije isključena mogućnost da u ponedjeljak bude održan sastanak lidera SDA, HDZ-a, HDZ-a 1990 i SDP-a BiH na kojem bi bilo riječi o budućem predsjedavajućem Savjeta ministara BiH i drugim aktuelnim temama u vezi formiranja vlasti.

Govoreći o sinoćnjem sastanku lidera SDA i SDP-a BiH Sulejmana Tihića i Zlatka Lagumdžije, Kaplan je rekao da je riječ o njihovom uobičajenom sastanku, odnosno "običnoj kafi".

Portparol SDP-a BiH Damir Mašić nije mogao da potvrdi eventualni sastanak lidera SDA, HDZ-a, HDZ-a 1990 i SDP-a, istakavši da će javnost biti blagovremeno informisana ukoliko se on bude održavao.

Govoreći o današnjem sastanku lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije i predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, Mašić je rekao da će na sastanku biti govora o svim aktuelnim temama BiH i Hrvatske, a da će o pojedinostima javnost biti upoznata saopštenjem za javnost.
"Sastanak lidera političkih partija u BiH najavljen za ponedjeljak, 10. januara, najvjerovatnije neće biti održan jer SDA i Stranka za BiH neće učestvovati u njemu", rekao je Srni Veso Vegar, portparol HDZ-a 1990, stranke koja koordiniše organizaciju sastanka, istakavši da bez te dvije partije sastanak nema smisla.

On je dodao da je na ovom sastanku neupitno učešće SNSD-a, SDS-a, HDZ-a, HDZ-a 1990, da bi došli i predstavnici SBB BiH, dok se SDP BiH, takođe, nije odazvao sastanku.

"Sastanak će biti prolongiran za utorak, 11. januara. Ako se na sastanku lidera svih parlamentarnih stranaka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine postigne dogovor, za taj sastanak neće ni biti potrebe", rekao je Vegar.